Buraki wyszczotkuj i nie obieraj. Ugotuj w całości. Wyjmij z wody, obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry lub w kostkę i włóż do miski. Jeszcze ciepłe buraczki polej olejem z pestek dyni. Drobno pokrój szalotkę i dodaj do buraków. Posyp pieprzem i szczyptą soli. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Sałatkę posyp świeżą bazylią i uprażonymi pestkami dyni.
Buraczki są jednym z moich ulubionych warzyw i smakują mi pod każdą postacią, nawet same bez dodatków, po prostu. Gdy mieszkałam w różnych krajach Europy, serwowane przeze mnie buraczki były zawsze hitem, tym bardziej, że prawie nie znane na zachodzie. Nie dość, że kolor ich jest po prostu bardzo efektowny i na nakrytym stole wyróżnia się, to smak zaskakiwał moich gości :)
Przeczytaj mój artykuł o wartościach odżywczych Buraka :)
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
10.05 - 13.05 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
19.05 | Zdrowe potrawy w 15 minut - przepisy wiosenno - letnie |
20.05 | Gotowanie wg pięciu przemian od podstaw |
24.05 - 27.05 | Ziołowy wyjazd w naturę |
21.07 - 28.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem |
04.08 - 11.08 | Wyjazd letni - Odnowa ciała i ducha wg 5 przemian |