Akademia » Przepisy » Przepis na buraczki na ciepło

Przepis na buraczki na ciepło

  • 2 buraki
  • olej z pestek dyni
  • 1 szalotka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pestki dyni


Sposób przygotowania

Buraki wyszczotkuj i nie obieraj. Ugotuj w całości. Wyjmij z wody, obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry lub w kostkę i włóż do miski. Jeszcze ciepłe buraczki polej olejem z pestek dyni. Drobno pokrój szalotkę i dodaj do buraków. Posyp pieprzem i szczyptą soli. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Sałatkę posyp świeżą bazylią i uprażonymi pestkami dyni.

Buraczki są jednym z moich ulubionych warzyw i smakują mi pod każdą postacią, nawet same bez dodatków, po prostu. Gdy mieszkałam w różnych krajach Europy, serwowane przeze mnie buraczki były zawsze hitem, tym bardziej, że prawie nie znane na zachodzie. Nie dość, że kolor ich jest po prostu bardzo efektowny i na nakrytym stole wyróżnia się, to smak zaskakiwał moich gości :)
Przeczytaj mój artykuł o wartościach odżywczych Buraka :)

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.