Czas, w którym zapłodnione jajo dojrzewa, by stać się żywą istotą, jest mimo
swojej uciążliwości bardzo szczególnym okresem w życiu kobiety. Harmonijna
dieta ma na celu:
- wzmocnienie energii życiowej (Qi) kobiety, do tego stopnia, by nie odczuwała
dolegliwości i z radością przeżywała ciążę
- dostarczenie dziecku możliwie jak największej ilości zarówno
wysokojakościowej Qi, jak i krwi.
Przez dziewięć miesięcy matka odżywia dziecko własną krwią, a po urodzeniu –
mlekiem. Czerwony kolor krwi symbolizuje życie, moc i aktywność (Yang), biały
kolor mleka – harmonię i spokój (Yin). Ciąża i okres karmieni piersią są takim
okresem w życiu matki i dziecka, kiedy harmonia pomiędzy Yin i Yang pełnią
nadrzędną rolę. Muszą powstać warunki, aby między rodzicami a dzieckiem
rozwinęła się miłość. Stabilność i równowaga matki na poziome ciała i emocji
sprawia, że dziecko jest w najefektywniejszy sposób odżywiane Qi (energia
życia) i krwią.
Na warsztacie omówimy następujące
aspekty:
1. Energia przedurodzeniowa i pourodzeniowa – potencjał dziecka
2. Prawidłowe odżywianie w czasie ciąży – wzmacnianie tzw. środka, dieta
krwiotwórcza
3. Najczęstsze dolegliwości okresu ciąży i radzenie sobie z nimi – porady żywieniowe
4. Procesy energetyczne zachodzące podczas porodu u matki i dziecka
5. Wzmacniający posiłek dla matki bezpośrednio po porodzie
6. Odżywianie matki w okresie karmienia – potrawy i napoje sprzyjające laktacji
7. Pierwsze dodatkowe posiłki dla niemowlaka
Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dziecka od okresu niemowlęcego
to jedna z najlepszych inwestycji w jego przyszłość.
W programie warsztatów:
1. Wykład wprowadzający w
temat warsztatu (ok. 1 godz.) 2. Wspólne gotowanie potraw, a następnie ich wspólna konsumpcja (4 godz.)
|