Akademia » Warsztaty » Dieta eliminacyjna - jak sobie mądrze radzić - Wykład

[ARCHIWUM] Dieta eliminacyjna - jak sobie mądrze radzić - Wykład

Data wykładu 4 października 2016
Osoba prowadząca Anna Krasucka
Miejsce VEGA, al. Jana Pawła II 36c (na tyłach dawnego kina Femina), Warszawa; udział w wykładzie możliwy również przez skype (dla osób z daleka :)
Opis

"To, co dla jednego jest pożywieniem
jest trucizną dla drugiego."
                                    Lukrecjusz ok. 75 p.n.e.

Starożytne powiedzenie, a jakże współczesne. Dlaczego tak jest? Pokarm w dzisiejszej formie to przede wszystkim żywność wysoko przetworzona, która swoim składem nie przypomina już naturalnego jedzenia. Zawiera całą masę dodatków, polepszaczy (wzmacniaczy) smaków (jakby ten naturalny nie wystarczał), konserwantów (aby móc przechowywać wiele lat), barwników, itd.

Spożywanie nienaturalnej, czyli zbyt przetworzonej i wyjałowionej żywności prowadzi do osłabienia odporności oraz powolnego i systematycznego pogarszania się stanu zdrowia. Problem ten dotyka coraz większej ilości ludzi, zarówno dorosłych, młodzieży, dzieci, jak i niemowląt. Coraz częściej łączy się temat nieprawidłowego odżywiania z powstawaniem różnych symptomów chorobowych. Tworzy się tzw. nadwrażliwość na pokarmy i wynikające z niej zaburzenia zdrowotne (w tym alergie i nietolerancje pokarmowe) m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe.

W takich przypadkach wprowadza się tzw. dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu pewnych pokarmów z codziennego jadłospisu.

I tu zaczynają się schody. Wiele osób nie wie, bo i skąd, jak radzić sobie z nowym jadłospisem, albo jak stworzyć ten nowy jadłospis. Jak i czym zastąpić dotychczasowe pokarmy? Co jeść, jeśli nie wolno mi tego, co do tej pory? Chcę podkreślić, że dieta eliminacyjna to nie dieta głodowa. Jeśli specjalista zaleca wycofanie z menu określonych produktów, trzeba je zastąpić innymi, aby organizm mógł być w dobrej formie i w pełni sił.
Najważniejszą rzeczą jest ułożenie takiego jadłospisu, aby był on w miarę możliwości pełnowartościowy, dostarczał organizmowi ważnych składników i dawał przyjemność z jedzenia. A w efekcie prowadził do usunięcia zaburzeń zdrowotnych.

Na wykładzie dowiesz się m.in.:
- co to jest dieta eliminacyjna
- u kogo stosuje się dietę eliminacyjną
- jakie produkty najczęściej mogą powodować zaburzenia zdrowotne, w tym alergie i nietolerancje pokarmowe
- jak to jest z odżywianiem bez glutenu, bez nabiału, bez cukru - moda czy potrzeba zdrowotna
- od czego zacząć dietę eliminacyjną
- czy istnieją i jakie są zdrowe zamienniki produktów, które należy wykluczyć z jadłospisu
- skąd czerpać np. wapń, żelazo, czy witaminę C
- jak mądrze radzić sobie w praktyce z dietą eliminacyjną - sprawdzone przykłady
- jak czytać etykiety
- czy dieta eliminacyjna jest na całe życie

Dieta eliminacyjna nie musi być katorgą, a przyjemnością. O tym, jak tego dokonać porozmawiamy na wykładzie.

Poziom trudności dla wszystkich
Liczba uczestników
Zapewniamy
  • dużo wiedzy teoretycznej w połączeniu z praktycznymi poradami
  • napoje dopasowane do pory roku
  • miłą atmosferę
Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.