Akademia » Warsztaty » Gotowanie wg pięciu przemian od podstaw

Gotowanie wg pięciu przemian od podstaw

Data warsztatu 18 stycznia 2020 ( sobota ), od 10:00 do 14:30
Kierunek warsztatów warsztat dla wszystkich, praktyka plus teoria
Osoba prowadząca Anna Krasucka
Miejsce ul. Majdańska 30/36 Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie (Grochów)
Opis

Zdrowa kuchnia może (i powinna!) być smaczna, sycąca i prosta. Codzienne posiłki mogą służyć twojemu zdrowiu, chronić cię przed chorobami, dawać dużą przyjemność i satysfakcję. Wcale nie potrzeba na to dużo czasu! Skoro i tak codziennie się odżywiasz, wykorzystaj to z pożytkiem dla swego zdrowia i samopoczucia.
Warsztat ten jest o życiu w zgodzie z naturą i podlegającym jej przemianom takich jak np. następujące po sobie pory dnia i nocy oraz pory roku. Świadomość jedności człowieka z tym, co wokół pozwala samodzielnie radzić sobie w różnych sytuacjach. Dostosowanie przede wszystkim odżywiania, ale i ruchu, oddechu, snu i nastawienia psychicznego (stanu emocji) do panujących praw natury, daje człowiekowi energię do życia i zdrowie.

Dlaczego warto gotować wg Pięciu Przemian?

  1. Potrawy są lekkostrawne - nie czujemy się ociężali
  2. Produkty są sezonowe, zatem świeże, tanie i najbardziej wartościowe
  3. Posiłki są zrównoważone i smaczniejsze
  4. Organizm zużywa mało energii na trawienie i stajemy się bardziej witalni, chce nam się żyć
  5. Przyswajamy wszystkie składniki odżywcze z potrawy i wracamy do naszej prawidłowej masy ciała
  6. Oczyszczony organizm dociera do prawdziwej intuicji, znów mamy kontakt z nami samymi
  7. Jest to ciągłe odkrywanie swej kreatywności w kuchni - przepisy są inspiracją

Na warsztatach m.in. zostanie omówiona:

  • wprowadzenie do teorii Yin i Yang
  • zegar narządów - m.in. kiedy jest najlepszy / najgorszy czas na posiłki, kiedy na odpoczynek czy na sport
  • co wpływa i jak zachować zdrowie
  • kuchnia Pięciu Przemian - obieg odżywczy
  • termika produktów oraz ich sezonowość
  • unikanie błędów żywieniowych
  • świadomość w odżywianiu
  • no i przede wszystkim dużo SMACZNEGO i zdrowego gotowania!

W programie warsztatów:

  1. Wykład wprowadzający w temat warsztatu (ok. 1 godz.)
  2. Samodzielne gotowanie potraw, a następnie ich wspólna konsumpcja (3,5 godz.)
Poziom trudności dla wszystkich
Liczba uczestników od 8 do 20
(jeżeli na dane szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników, szkolenie nie odbędzie się)
Zapewniamy
  • samodzielne (2-3 osoby dorosłe) wyposażone stanowisko pracy do gotowania (kuchnia 4 palnikowa + piekarnik)
  • wszystkie potrzebne produkty, głównie EKOLOGICZNE
  • napoje dopasowane do tematu i pory roku
  • skrypty z przepisami
  • duuuużo smakowitego jedzenia
  • miłą atmosferę
  • UWAGA! Podczas warsztatu ugotujesz / przyrządzisz kilka potraw, które częściowo spożyjesz na miejscu, a resztę zabierzesz ze sobą do domu i tym sposobem masz zapewnione wyżywienie na cały dzień.
Cena 290 zł/osoba Zgłaszam się na warsztat
Drukuj stronę

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2019 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.