Akademia » Artykuły » Kapusta kiszona - spiżarnia zdrowia

Kapusta kiszona - spiżarnia zdrowia

Kapusta kiszona – wspaniała spiżarnia witamin i minerałów poprawi wartość każdego obiadu.

Myślisz, proste, kupię gotową kapustę kiszoną w sklepie, jednak nie przyjdzie ci nawet do głowy, że często w sklepach sprzedają kapustę chemicznie zakiszoną!

Jak rozpoznać naturalnie kiszoną od tej chemicznie?

- Prawdziwa kiszona kapusta jest jasna do lekko żółtawej (zależnie od długości kiszenia), elastyczna i lekko kwaśna (choć przy długim kiszeniu może być mocno kwaśna), ma charakterystyczny zapach i jest lekko słona, po przepłukaniu wodą jest nadal kwaśna, zależnie od stopnia ukiszenia. Naturalnie kiszona kapusta musi oddychać, mieć dostęp powietrza na przykład w beczce lub garnku kamiennym. Nie wolno jej zamykać w folii.

- Chemicznie zakwaszana kapusta jest biała, ale i zółtawa - kolor nie jest decydujący, gdyż dodanie marchwi zabarwi ją na zółto, twarda, sucha i bardzo kwaśna - czuć ją octem. Kapusta zakwaszana po przepłukaniu jest praktycznie pozbawiona smaku i zapachu. Oferowana w sklepach kapusta kwaszona, to biała kapusta zalana octem lub kwasem askorbinowym, którą się natychmiast pakuje w hermetyczne woreczki. Taka kapusta nie wymaga czasochłonnego kiszenia w czystych i ogrzewanych pomieszczeniach, więc jej produkcja jest szybka i tania, jednak brak jej wartości odżywczych.

Naturalnie kiszona kapusta jest źródłem witaminy C (dawniej używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), śladowe ilości witaminy B12, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy (przywraca równowagę kwasowo-zasadową i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit), działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów, związków siarkoorganicznych.

Dlaczego warto jadać kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona:

- oczyszcza organizm z toksyn, pobudza soki trawienne i reguluje pracę jelit oraz przyśpiesza przemianę materii (odchudza)
- odświeża umysł, daje uczucie radości
- uodparnia na sytuacje stresowe
- pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów oraz poprawia ich funkcjonowanie
- przyspiesza wykorzystanie żelaza (procesy krwiotwórcze)
- pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
- pomaga w budowie tkanki kostnej
- reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
- wzmacnia układ odpornościowy
- działa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci
- chroni przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia
- neutralizuje skutki działania alkoholu (picie soku na kaca)
- płukanie gardła sokiem z kapusty pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych

Kapusta kiszona jest tradycyjnym pokarmem nie tylko w Polsce, ale ceni się ją także w wielu krajach na świecie. Znana szczególnie dzięki diecie odchudzającej na kapuście kiszonej. U nas jest tania i dostępna przez cały rok. Jednak kupując kiszoną kapustę, wybieraj naturalnie kiszoną, czyli czytaj, co ma w składzie. Powinna być tylko kapusta i sól + ew. marchew i przyprawy np. kminek. Najbardziej polecam jesienią własnoręcznie ukisić swoją kapustę - jest najsmaczniejsza :)

Ciekawostka - w Polsce odbywa się Święto kapusty, na początku września, w miejscowości Charsznica w woj. małopolskim. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty. Rejon ten słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kiszonej, często eksportowanej i docenianej za walory na całym świecie.

Polecam również kiszone buraki, a dokładnie kwas buraczany - działa cuda (przepis tutaj)

Jeśli chcesz nauczyć się robić swoje kiszonki, zapraszam na praktyczne warsztaty "Kiszenie od podstaw - naturalne probiotyki w słoiku".

Smacznego :)

Tekst: Anna Krasucka

płukanie gardła sokiem z kapusty pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2017 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.