Akademia » Warsztaty » Kiszenie od podstaw - naturalne probiotyki w słoiku

[ARCHIWUM] Kiszenie od podstaw - naturalne probiotyki w słoiku

Data warsztatu 18 listopada 2017
Kierunek warsztatów warsztat dla wszystkich, praktyka plus teoria
Osoba prowadząca Anna Krasucka
Miejsce ul. Majdańska 30/36 Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie (Grochów)
Opis

To już ostatni w tym sezonie warsztat z kiszenia.
Kiszenie na szczęście i dla zdrowia przeżywa swój renesans. Jest najstarszym i najbardziej naturalnym sposobem konserwowania żywności. W wyniku naturalnego procesu fermentacji wywołanego przez bakterie probiotyczne, cukry proste zawarte w komórkach roślin rozkładają się na kwas mlekowy, hamując m.in. procesy gnicia.

Kiszenie czyni jedzenie lżej strawnym niż przed fermentacją. Z tego powodu osoby o słabszym żołądku mogą nacieszyć się smakiem wielu produktów już po ukiszeniu.

Kiszonki są niezwykle wartościowe:
- odbudowują i regenerują florę bakteryjną jelit
- poprawiają perystaltykę (pomagają przy zaparciach), a tym samym
- ułatwiają usuwanie chorobotwórczych toksyn z organizmu (oczyszczają)
- przeciwdziałają alergiom
- wspomagają trawienie
- polepszają przyswajalność składników odżywczych
- wzmacniają i budują krew oraz cały organizm
- są dobrym źródłem witaminy C
- obniżają cholesterol
- przeciwdziałają sresowi i poprawiają samopoczucie
- odmładzają

Spożywając kiszonki wzmacniasz odporność oraz regulujesz pracę układu trawiennego.
Kiszonki są naturalnym probiotykiem wspierającym twoje zdrowie.
Zachęcam, aby znalazły godne miejsce na twoim stole w codziennym jadłospisie.

Warto wrócić do tradycji kiszenia zarówno dla przyjemności, smaku, jak i własnego zdrowia.

Podczas warsztatu dowiesz się m.in:
- jakie znaczenie mają kiszonki w codziennej diecie
- jak działają probiotyki (korzystne bakterie) w ludzkim organizmie
- o pro zdrowotnych właściwościach kiszonek
- jak łączyć kiszonki z potrawami - co z czym pasuje
- co można i jak kisić - krótko i długo fermentowane kiszonki
- jak przechowywać gotowe kiszonki

Poznasz tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata.
Nauczysz się samodzielnie kisić zachwycające smakiem jedzenie. Przekonasz się, że przygotowywanie kiszonek jest niezwykle proste i przyjemne w warunkach domowych. A do tego są najtańszymi i najbardziej naturalnymi probiotykami, bez kupowania w aptece.

Na warsztacie oprócz kiszenia, ugotujemy też prostą potrawę na bazie jednej z kiszonek, którą zjemy ze smakiem na ciepło.

Kisząc własnoręcznie wiesz, co jesz.

Poziom trudności dla wszystkich
Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.