Akademia » Przepisy » Przepis na zupę krem z dyni

Przepis na zupę krem z dyni

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki amarantusa
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • prażone pestki dyni


Sposób przygotowania

Pokrój dynię, pora i marchew. Wrzuć dynię i marchew na rozgrzaną oliwę, dodaj imbir i por i ciągle mieszaj na dużym ogniu przez ok. 1 min. Następnie dodaj ciepłą wodę i sos sojowy, a po chwili sok z cytryny i na końcu kurkumę i amarantus.
Gotuj, aż marchew będzie miękka. Zupę zmiksuj na krem. Wlej mleko kokosowe (opcjonalnie) lub wodę, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni.

Hmmm, dynia pod każdą postacią, uwielbiam to warzywo szczególnie. Jest tak wiele odmian dyni i każda ma coś innego w sobie. Pięknie jest odkrywać ją ciągle i ciągle. Niesamowite! Bardzo polecam! Eksperymentujcie na wszelkie sposoby, a dynia się Wam odwdzięczy z nawiązką :)

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2017 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.