Akademia » Menu antymiażdżycowe i profilaktyka nowotworowa

[ARCHIWUM] Menu antymiażdżycowe i profilaktyka nowotworowa

Data warsztatu 1 grudnia 2012
Kierunek warsztatów warsztat dla wszystkich, praktyka plus teoria
Osoba prowadząca Anna Krasucka
Miejsce ul. Majdańska 30/36 Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie (Grochów)
Opis

I ponownie dietetyka została postawiona na piedestale. Już w V wieku p.n.e. grecki lekarz Hipokrates mówił o ważności diety i jej wpływie na zdrowie ludzkie, leczył wszelkie dolegliwości, schorzenia właśnie odpowiednio dobraną dietą. Przez wiele lat zapomniano o niej, teraz została na nowo, naukowo dowiedziona jej wyższość :) Dzięki wieloletnim badaniom wpływu sposobu odżywiania na nasze zdrowie, dr. Dean Ornish z Uniwersytetu Harvarda udowadnia, że prawidłowo skomponowana dieta przeciwdziała miażdżycy i chroni przed zawałem - najczęstszą przyczyną zgonów we współczesnym świecie. Było to rewolucyjne odkrycie, w które świat lekarski nie mógł uwierzyć, a jednak.

W Polsce na zawał serca umiera codziennie ponad 200 osób. Choroby układu krążenia nie są naturalną konsekwencją starzenia się, ale efektem stylu życia, w tym nieodpowiedniej diety. Są jednak kraje, takie jak: Japonia, Tajlandia, Papua-Nowa Gwinea oraz wiejskie tereny Chin i Meksyku, w których problem ten do niedawna był nieznany.

Badania prowadzone od lat 70-tych pokazują, że zbawienny wpływ na kondycję serca Azjatów miała dieta bazująca na produktach roślinnych z niską zawartością tłuszczu. Jej podstawą są różnego rodzaju kasze, ryż, warzywa, owoce i rośliny strączkowe. Cudowne działanie ochronne takiego sposobu odżywiania trwało dopóty, dopóki mieszkańcy nie przejęli zachodnich zwyczajów żywieniowych. Wraz z nimi przyszły niedomagania układu krążenia.
Ponad 20 lat temu dr. Ornish wykazał, że zastosowanie klasycznej diety ubogich mieszkańców Azji u osób z zaawansowaną chorobą serca może cofnąć zmiany miażdżycowe. Wcześniej wydawało się to niemożliwe.

Dzięki zmianie jadłospisu w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną i relaksacją ponad 80% jego pacjentów udało się uniknąć operacji wszczepienia by-passów oraz angioplastyki (zabieg przezskórny polegający na poszerzeniu naczyń krwionośnych, które zostały zwężone lub zamknięte w wyniku choroby).
W USA powstał specjalny program dr. Ornisha, który jest refundowany przez wszystkie towarzystwa ubezpieczeniowe, gdyż dowody naukowe były niepodważalne, że dietą można leczyć.
W Polsce program dr. Ornisha jest prowadzony przez Centrum Medycyny Żywienia przy Carolina Medical Center (odpłatnie) Program został opracowany przez specjalistę medycyny żywienia i dietetyki Małgorzatę Desmond na podstawie odkryć dr. Ornisha i innych doniesień naukowych.

W programie dr. Ornisha odbywają się również praktyczne warsztaty gotowania oparte o ścisłe zalecenia żywieniowe, teraz także w Polsce prowadzone przez Annę Krasucką z Akademii PIĘĆ SMAKÓW.

Na warsztacie uczestnicy w parach przygotują samodzielnie, choć pod czujnym okiem Anny Krasuckiej, kilka przykładowych potraw  (całodzienne menu – śniadanie, obiad, kolacja i napoje) zgodnych z zaleceniami dr. Ornisha / Małgorzaty Desmond i wg przepisów Anny Krasuckiej, które opierają się o produkty pochodzenia roślinnego (głównie warzywa, owoce, rośliny strączkowe).

Podczas warsztatu uczestnicy nauczą się przygotowywać posiłki:
- z dużym udziałem antyoksydantów i innych fitozwiązków mających działanie lecznicze
- bezcholesterolowe
- o minimalnej zawartości tłuszczu nasyconego i soli
- o niskim ładunku glikemicznym
- o właściwościach przeciwzapalnych
- a jednocześnie smaczne i kolorowe, a także łatwe w przygotowaniu i praktyczne

Uczestnicy nauczą się urozmaicać i modyfikować prostymi sposobami swoje posiłki / potrawy, co organizacyjne ułatwi odżywianie się w ten sposób na co dzień.

Poziom trudności dla wszystkich
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.