Kiedy jesień nastaje w pełni, na dworze robi się coraz zimniej, ciemniej i wilgotniej. Dla wielu osób to często czas przeziębień, infekcji, katarów itd, bo nagromadziła się patologiczna wilgoć. Aby zachować zdrowie, należy utrzymać równowagę między tym, co na zewnątrz (naturą), a tym co wewnątrz (naszym organizmem). Zatem trzeba zwrócić szczególną uwagę na odżywianie, które w porze jesiennej powinno nas łagodnie ogrzewać od środka. Ten proces możemy także wspierać przez odpowiednie napoje, które przyrządzamy i wypijamy jesienią / zimą.

Na chłodne dni polecam szczególnie kilka z nich:

Kompot domowej roboty, w którego skład wchodzą wszelkiego rodzaju owoce sezonowe (jabłka, gruszki, śliwki) z dodatkiem owoców suszonych (daktyle, morele, figi, rodzynki, śliwki) oraz aromatycznych przypraw (świeży imbir, wanilia, cynamon, kardamon, goździki, anyż gwiaździsty) lub świeżych ziół (rozmaryn, geranium, mięta). Składniki można łączyć wg własnych upodobań smakowych oraz dostępności. Kompot gotujemy 40 – 60 min, aby miał właściwości rozgrzewające. Jeśli dodajemy miętę, proszę równocześnie dodać świeży imbir, aby kompot był rozgrzewający.
To świetny napój na całą jesień i zimę. Można ugotować duży garnek i odgrzewać potrzebną ilość na daną chwilę. Polecam, to mój ulubiony napój na chłodne dni. Dzieci uwielbiają kompoty, bo są słodkie i smaczne.

KOMPOT Z OWOCÓW

Składniki
2 suszone figi
3 suszone morele
1 suszona gruszka
5 suszonych śliwek
2 jabłka
2 cm kory cynamonu
3 cm laski wanilii
2 plastry imbiru

Zagotuj 2 l wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki, a także obrane (opcjonalnie mogą być ze skórką) i pokrojone w ósemki jabłka, a po chwili przyprawy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
Zwracam uwagę, aby owoce suszone były niesiarkowane (do kupienia w sklepach ekologicznych).

Tu kolejny przepis na kompot.

Herbatka imbirowa, czyli starty na tarce lub pokrojony w cienkie plasterki korzeń świeżego imbiru i zalany wrzątkiem (jak herbata). Gdy zmarzniemy lub zmokniemy, polecam wypić ciepłą herbatkę imbirową, która z pewnością natychmiast rozgrzeje i nie dopuści do przeziębienia. Aby herbatka miała jeszcze mocniejsze działanie rozgrzewające, można ją pogotować ok. 20 min. Wspomaga pocenie się i usuwanie zimna z organizmu (przy przeziębieniach). Doskonale sprawdza się jako środek wspierający trawienie, zatem warto popijać herbatkę imbirową po cięższym posiłku.
Dzieciom podawać herbatkę imbirową bardzo rozcieńczoną (1 cienki jak papier płatek korzenia imbiru na szklankę wody).

Napój imbirowo – pomarańczowy (zobacz przepis)

Kawa zbożowa / orkiszowa, czyli palone ziarno pszenicy lub orkiszu, zmielone i zaparzone w dzbanku wraz z przyprawami typu świeży imbir, cynamon, kardamon itd. Ma działanie rozgrzewające, dlatego świetna na zimne poranki lub popołudnia, pita z namaszczeniem, czyli spokojnie, jako chwila odpoczynku 🙂 Można do niej dodać trochę mleka migdałowego, ryżowego lub owsianego, wtedy jest delikatniejsza w smaku. Dzieciom taka właśnie smakuje najbardziej – delikatna. Tu przepis na kawę wg 5 przemian.

Herbatka z kardamonu, czyli rozgniecione np. w moździerzu ziarna kardamonu zalane wrzątkiem (jak herbata). Herbatka ma działanie rozgrzewające i odśluzowujące, a do tego jest niezwykle aromatyczna.

Napar z pokrzywy, czyli zalana wrzątkiem suszona pokrzywa, czas parzenia ok. 15 minut. Ma działanie lekko ogrzewające i wzmacniające organizm. Korzystnie wpływa na budowę i oczyszczanie krwi. Ma także właściwości moczopędne i przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie. Poprawia trawienie.
Dzieciom podawać napar z pokrzywy rozcieńczony (1/4 łyżeczki suszu na szklankę wody).

Napar z szałwii, czyli zalana wrzątkiem suszona szałwia, czas parzenia ok. 15 minut. Ma działanie lekko ogrzewające organizm, odkażające, przeciwzapalne i przeciwpotne. Herbatka z szałwii pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziała wzdęciom, nadmiernej fermentacji i kolce jelitowej. Napar z szałwii smakowo świetnie się komponuje z plasterkiem cytryny i ew. miodem. Dzieciom podawać napar z szałwii rozcieńczony (1/4 łyżeczki suszu na szklankę wody).

Najlepszym napojem na każdy dzień, czy to chłodny, czy to ciepły, jest po prostu ciepła woda 🙂

Serdecznie


Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Może Cię zainteresować

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments