Akademia » O mnie

O mnie

Anna Krasucka – doradca żywieniowy, dietetyk leczniczy wg TCM, tłumacz przysięgły j. niemieckiego

Kuchnia i różne eksperymenty kulinarne zawsze mnie bardzo interesowały, a jako jedyna córka w domu (mam dwóch starszych braci) od dziecka pomagałam mamie w przygotowaniach do posiłków i już jako siedmiolatka zrobiłam na Boże Narodzenie pierwsze pierogi (aż 120 sztuk! tak się zapędziłam :). W domu jadało się bardzo dużo mięsa, jednak ja raczej wolałam po prostu warzywa, a że mieliśmy je z własnego ogrodu, naturalnie uprawiane, tym bardziej mi smakowały. W szkole średniej jeszcze bardziej zainteresowałam się zdrowym odżywianiem i przeszłam przez różne szkoły, od diety Diamontów (odpowiednie łączenie składników) poprzez sposób odżywiania dr Walkera (całkowite przejście na spożywanie surowych warzyw i owoców), aż wreszcie trafiłam na medycynę chińską i wszelkie aspekty żywieniowe z nią związane, które były dla mnie cudownym odkryciem starych korzeni naszych prababek. Poprzednie sposoby odżywania, o których wyżej wspominałam, wydawały mi się na początku bardzo zdrowe, jednak obserwując moje samopoczucie nie przynosiły poprawy w wielu dolegliwościach np. ciągle zimne dłonie i stopy. Teraz wiem, czego nie powinno być w moim jadłospisie m.in. nadmiaru mięty, którą kiedyś piłam litrami, a którą zastąpiłam herbatką ze świeżego imbiru, aby pozbywać się tego typu problemów. Głodówkę wiosenną (5 dni), jako formę oczyszczania organizmu, mam również za sobą i było to niesamowite doświadczenie, gdyż skutkiem namacalnym i zupełnie przeze mnie nieoczekiwanym było pozbycie się już nie do wytrzymania bólu kręgosłupa. Co roku oczyszczam organizm na wiosnę stosując łagodne i bezpieczne sposoby oraz autorską dietę detoksykacyjną (stworzyłam cały program oczyszczający, który stosuję na wiosennych wyjazdach).

Jestem absolwentką "Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" sygnowanej przez francusko - niemiecki "Avicenna Instytut". Swoją edukację dietetyczną kontynuuję ciągle i nieprzerwanie, wręcz fascynuję się nią. Ukończyłam 1,5 roczne, pełne podstawowe szkolenie medycyny chińskiej w kierunku diagnostyki, akupunktury, czytania z twarzy. Moimi nauczycielami byli / są Ina i Claude Diolosa, Elisabeth Rochat de la Valley, Paweł Cynk-Borucki, lek. med. Michał Richter, lek. med. Bartosz Chmielnicki, Caitlin Donovan, Magdalena Wdowiak, Jeremy Ross, prof. dr Yifan Yang,   Uczę profilaktyki zdrowia i holistycznego podejścia do człowieka, które głosił Hipokrates - jak żyć oraz co jeść, żeby nie chorować.

Dodatkowym bardzo ważnym aspektem w mojej profilaktyce było ćwiczenie stylu EDO – Energia Działań Oddechowych, medytacji oraz masażu leczniczego, a moim nauczycielem Feng Shui był Jacek Kryg.

Założyłam PIĘĆ SMAKÓW Akademię Odżywiania dla Zdrowia, w ramach której organizuję i prowadzę praktyczne warsztaty zdrowego i (przede wszystkim!) smacznego gotowania (też dla klientów indywidualnych u klienta w domu). W swojej kuchni czerpię inspiracje z natury, z połączenia medycyny naturalnej i współczesnej nauki o żywieniu, zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian), z nauk Św. Hildegardy oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Maroko, Tanzanii). Organizuję również relaksacyjne wyjazdy zdrowotne (oczyszczające, ziołowe, wakacyjne, rodzinne, kobiece, wzmacniające) w kameralnych i urokliwych miejscach Polski, na łonie natury.
W Warszawie prowadzę konsultacje indywidualne (porady żywieniowe).

Prowadzę szkolenia dla firm "Odzyskaj energię w biurze", a także wykłady w szkołach i przedszkolach (dla personelu i dla rodziców).
Mam przyjemność gościć z wykładami np. w Muzeum Azji i Pacyfiku lub przy projekcie "Joga w parku". Pisuję artykuły do różnych czasopism o tematyce zdrowotnej np. w "Zdrowiu", a także bywam gościem Dzień Dobry TVN, radiowej "Trójce", PIN, Plus czy RDC jako ekspert odżywiania dla zdrowia.

Przy organizacji warsztatów zdrowego gotowania współpracuję z lekarzami i specjalistami z dziedziny żywienia: lek. med. Anna Romanowska, lek. med. Elżbieta Nowik - Mroziewicz, lek. med. Urszula Chorzępa, Anna Kremnicka, lek. med. Grażyna Rogulska, lek. med. Piotr Trojniak, lek. med. Leonid Stadnik, lek. med. Tomasz Sulikowski, lek. med. Mariusz Andruszkiewicz, Piotr Boruc.

Przy projekcie "Przez żołądek do zdrowego serca" oraz "Dieta w profilaktyce chorób nowotworowych" współpracowałam z Małgorzatą Desmond z Centrum Medycyny Żywienia przy Carolina Medical Center w Warszawie prowadząc praktyczne warsztaty gotowania dla pacjentów CMŻ. 

Ukończyłam studia magisterskie "Komunikacja interpersonalna" w Niemczech oraz we Francji. Jestem tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.

Uwielbiam podróżować (daleko i blisko) i poznawać naturę naszej wspaniałej planety Ziemi oraz obserwować i uczestniczyć w życiu innych. Spotkanie z drugim człowiekiem jest dla mnie ogromnie ubogacające. Podróże nauczyły mnie m.in. cenić prostotę, a także cieszyć się każdą chwilą i pięknem życia na tym świecie. Postrzegam moje życie po prostu jako cud i radość, a to co niesie, przyjmuję jako najlepsze dla mnie w danym momencie :) Tsunami, które przeżyłam w Tajlandii w 2004 roku, było przełomem w moim życiu - osobista relacja w artykule "Tsunami - moje drugie życie".

Staram się spędzać dużo czasu z dala od zgiełku, w naturze, która mnie równoważy i odpręża.

Gdziekolwiek jestem nie może ominąć mnie wizyta na targu, gdzie upajam się zapachem świeżych warzyw i owoców oraz rozmowami ze sprzedawcami często własnych wyrobów.
Lubię prace w ogrodzie i nigdy nie zakładam gumowych rękawiczek do plewienia :) choć wiem, że moje ręce niszczą się. Ważniejszym dla mnie jest bezpośredni kontakt z ziemią, w której rosną rośliny :) A o dłonie dbam po skończonej pracy i też jest dobrze :)
W kuchni, gdy gotuję, stale odkrywam coś nowego, jednak najważniejszy jest ten ciągły i już znany mi relaks, który towarzyszy - on jest tak cudny, że tęsknie, gdy nie gotuję. Moje myśli, moje ciało są w świecie smaków, zapachów i innych odczuć związanych właśnie z gotowaniem :) To uczucie jest tak piękne, że chcę się z Wami tym dzielić, abyście mogli je przenosić do Waszych domów :)

Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.