Akademia » Przepisy » Przepis na owsiankę owocowo - migdałową

Przepis na owsiankę owocowo - migdałową

  • 3 szklanki wody
  • 1 gruszka pokrojona w kostkę
  • ¾ szklanki płatków owsianych zwykłych
  • kilka miękkich suszonych śliwek
  • kilka suszonych moreli
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego i sezamu
  • plasterek świeżego imbiru
  • cynamon
  • sól


Sposób przygotowania

Wypłucz w garnku płatki owsiane, zalej zimną wodą i zagotuj.
Dodaj śliwki, morele, gruszki, migdały, samodzielnie zmielone siemię lnianie i sezam, a po chwili świeży imbir i cynamon. Na końcu szczyptę soli.
Gotuj, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie można polać olejem lnianym lub sezamowym na zimno tłoczonym.

To moje ulubione śniadanie wg kuchni pięciu przemian na chłodne zimowe dni. Czasem już na talerzu dodaję jagody ze słoika (bez cukru). Wtedy zapalam świeczki na stole, aby ciepłym światłem rozświetlić ponury poranek i sprawić, by atmosfera stała się radosna i przytulna :)

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2017 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.