Akademia » Przepisy » Przepis na flaczki z boczniaków

Przepis na flaczki z boczniaków

  • 3 łyżki oliwy i masła
  • 0,5 kg boczniaków
  • 3 marchewki
  • kilka liści młodego pora
  • 3 gałązki liści młodego selera
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • pieprz do smaku
  • 2 litry wody
  • sól
  • świeży lubczyk


Sposób przygotowania

Boczniaki pokrój w grube paski.
Marchew i cebulę pokrój w drobną kostkę.
Liście pora, selera i natki pietruszki drobno posiekaj.
Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i wrzuć masło, dodaj boczniaki, marchew i cebulę. Duś kilka minut na dużym ogniu mieszając.
Dodaj zieleninę i przyprawy. Wlej ciepłą wodę i gotuj ok 20 minut.

Wyłącz i dodaj posiekany świeży lubczyk, wtedy zupa nabierze wspaniałego aromatu.

Lubię flaczki, ale niekoniecznie te mięsne i bardzo się cieszę, gdy na rynku pokazały się boczniaki. Od razu je polubiłam, pod różnymi postaciami, bo generalnie lubię grzyby, zwłaszcza te leśne, które zbieram od dziecka.
Tym razem boczniaki z własnej hodowli i lato w pełni, stąd młoda zielenina i świeży lubczyk. W zimnych porach roku zielninę zastępuję warzywami korzeniowymi, a lubczyk używam mrożony, dla aromatu, bo tylko w tej postaci zachowuje go na dłużej, suszony już go nie ma.

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2017 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.