Składniki
  • 3 łyżki oliwy i masła
  • 0,5 kg boczniaków
  • 3 marchewki
  • kilka liści młodego pora
  • 3 gałązki liści młodego selera
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • pieprz do smaku
  • 2 litry wody
  • sól
  • świeży lubczyk
Sposób przygotowania

Boczniaki pokrój w grube paski.
Marchew i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Liście pora, selera i natki pietruszki drobno posiekaj.
Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i wrzuć masło, dodaj boczniaki, marchew i cebulę. Duś kilka minut na dużym ogniu mieszając.
Dodaj zieleninę i przyprawy. Wlej ciepłą wodę i gotuj ok 20 minut.

Wyłącz i dodaj posiekany świeży lubczyk, wtedy zupa nabierze wspaniałego aromatu.

Lubię flaczki, ale niekoniecznie te mięsne i bardzo się cieszę, gdy na rynku pokazały się boczniaki. Od razu je polubiłam, pod różnymi postaciami, bo generalnie lubię grzyby, zwłaszcza te leśne, które zbieram od dziecka.
Tym razem boczniaki z własnej hodowli i lato w pełni, stąd młoda zielenina i świeży lubczyk. W zimnych porach roku zieleninę zastępuję warzywami korzeniowymi, a lubczyk używam mrożony, dla aromatu, bo tylko w tej postaci zachowuje go na dłużej, suszony już go nie ma.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments