Akademia » Przepisy » Przepis na gotowaną kukurydzę z pesto

Przepis na gotowaną kukurydzę z pesto

  • 2 kolby ekologicznej kukurydzy cukrowej
  • pesto
  • papryka marynowana (do ozdoby)


Sposób przygotowania

Oczyść kolby kukurydzy odrywając liście oraz delikatnie usuwając z kukurydzy włoski. Dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Do szerokiego garnka wlej wodę i zagotuj. Nie sól wody, ponieważ kukurydza stanie się twarda i niesmaczna. Po zagotowaniu się wody wrzuć kukurydzę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut (zależnie od wielkości kolb), aż ziarna staną się miękkie (możesz sprawdzić miękkość ziaren widelcem). Wyjmij kukurydzę z wody i przełóż na talerz. Posmaruj pesto (przepis). Przyozdób czerwoną papryką.

Kukurydzę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to u dziadków jadaliśmy ją z masełkiem i solą. Dziś w wielu miejscach Polski można znów spotkać na rogu ulicy panią stojącą z garnkiem pełnym ugotowanej ciepłej kukurydzy, która smaruje ją masłem i sypie solą. Pycha :) Mój letni przysmak.

W domu sama przyrządzam kukurydzę i pesto jest do niej świetnym dodatkiem. Proste i sycące danie np. na letnią kolację :) Tym bardziej, że szybko znika z talerza :)

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.