Składniki
  • kapusta biała / włoska
  • masło
  • szczypiorek
  • sól
  • czarne oliwki / ogórek kiszony
Sposób przygotowania

Kapustę włóż do dużego garnka i wlej tyle wody, aby przykryć dno. Jeśli nie masz dużego garnka, pokrój kapustę wedle możliwości garnkowych. Postaw na ogień i niech się gotuje do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolej wrzątku, aby kapusta się nie przypaliła.

Wyjmij na talerz, pokrój w grube plastry, i na gorącą kapustę połóż kawałki masła, aby się rozpuściło, posól i posyp szczypiorkiem (u mnie cebula już szczypiorkuje :). Oliwki dołóż do smaku. Ogórek kiszony również świetnie pasuje.

Kapusta wyśmienicie smakuje z ziemniakami w mundurkach.

Często na kolację gotuję takie proste dania, które są lekkostrawne i aromatyczne w smaku. A ja mam czas na czytanie książki 🙂

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments