Akademia » Przepisy » Przepis na kaszkę orkiszową z jagodami

Przepis na kaszkę orkiszową z jagodami

  • 7 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
  • 1 l wody
  • 1 łyżka zmielonego sezamu
  • 1 łyżka zmielonych migdałów
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli


Sposób przygotowania

W kubeczku wymieszaj kaszkę orkiszową ze szklanką zimnej wody.
Resztę wody zagotuj w garnku. Dodaj sezam i migdały oraz rozmieszaną w kubeczku kaszkę, a następnie gałkę lub cynamon i sól. Gotuj ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zestaw z ognia, dodaj masło. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 minut.

Serwuj ze świeżymi jagodami (latem) lub z jagodami ze słoika (w innych porach roku).

Polecam jagody o każdej porze roku. Mają wiele składników odżywczych. Warto je wekować, gdy sezon w pełni. Można je kupić bezpośrednio od osób zbierających jagody w lesie lub na bazarkach lub samemu wybrać się na jagody (taka wycieczka uczy cierpliwości) :)
Często kupuję płatki orkiszowe i mielę na drobną kaszkę - jest to wersja pełnoziarnista.
Kaszka orkiszowa jest w swej prostocie moim ulubionym śniadaniem lub kolacją (przynosi wewnętrzny spokój), nie tylko wiosną czy latem, a na jagody mam ochotę przez cały rok. Pycha :)

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2017 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.