Akademia » Przepisy » Przepis na kiszone buraki

Przepis na kiszone buraki

  • 1 kg buraków
  • 2 l przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli szarej / morskiej
  • 3 ząbki czosnku


Sposób przygotowania

Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę lub plastry, wrzuć do garnka kamiennego lub do dużego słoja i zalej wodą. Dodaj całe ząbki czosnku, sól i ew. zawiniętą w gazę skórkę od chleba, która przyspiesza fermentację (kwas buraczany można też zrobić bez dodatku skórki). Według uznania można dodać inne zioła do smaku typu liść laurowy, ziele angielskie, majeranek itd.

Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do fermentacji.

Mieszaj 1 x dziennie drewnianą łyżką.
Po 3 dniach wyjmij skórkę od chleba (jeśli została dodana), aby nie pleśniała.

Po 5-7 dni kwas jest gotowy. Jeśli na wierzchu pojawi się biały nalot (nie mam tu na myśli pleśni, która może powstać, gdy w pomieszczeniu jest zbyt zimno i kiszenie nie przebiega prawidłowo) należy go zebrać łyżką, kwas odcedzić i przelać do szklanych butelek.

Czasem do kiszenia dodaję marchew, pietruszkę, cząber i inne zioła, wtedy mój kiszony napój ma inny smaczek, też polecam :)

Kwas buraczany przechowuję w lodówce nawet do kilku miesięcy pijąc codziennie 1 szklankę - szczególnie wzmacnia krew i cały organizm, reguluje perystaltykę jelit (pomocny przy zaparciach), odnawia florę bakteryjną jelit (cudowny probiotyk), ułatwia usuwanie chorobotwórczych toksyn z organizmu (oczyszcza i odkwasza). Kwas polepsza przyswajalność składników odżywczych, odmładza, a ja się nim delektuję.
Można też użyć do zup np. barszczu czerwonego (bez gotowania), ale u mnie nie doczekuje, bo wcześniej go wypijamy.

Po odlaniu kwasu buraczanego pozostają ukiszone buraki i inne warzywa, które można wykorzystać np. wycisnąć z nich sok (kiszony sok) lub przyrządzić sałatkę (przepis tu).

Polecam też artykuł o właściwościach zdrowotnych buraków "Burak - cenne warzywo przez cały rok"

Jeśli chcesz nauczyć się robić swoje kiszonki, zapraszam na praktyczne warsztaty "Kiszenie od podstaw - naturalne probiotyki w słoiku".

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2017 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.