Akademia » Przepisy » Przepis na ocet jabłkowy

Przepis na ocet jabłkowy

  • jabłka lub skórki z ekologicznych jabłek
  • letnia przegotowana woda
  • ew. cukier brązowy + miód


Sposób przygotowania

Do dużego słoja włóż przekrojone jabłka lub skórki z jabłek, aby wypełniły ok. ¾ słoja.

Przygotuj roztwór wody z cukrem + ew. miodem, aby był lekko słodki (przybliżone proporcje - 5 szklanek wody na 2 łyżki cukru (miodu). Wlej do słoja tyle roztworu, aby przykrył jabłka / skórki, ale nie wypełnił słoja po brzegi (zawartość będzie fermentować i się podnosić, więc mogłaby wypłynąć ze słoja). Słój przykryj bawełnianą ściereczką.

Odstaw w ciepłe, ale zacienione miejsce na 4-6 tygodni. Zawartość słoja przemieszaj codziennie drewnianą łyżką.

Po 4-6 tygodniach ocet odcedź i zlej do butelek np. po piwie, które mają zamykane butelki. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ocet jabłkowy domowej roboty świetnie się przechowuje. Ocet jest delikatny i aromatyczny, a stosuję go do wszelkich potraw na ciepło i na zimno np. sałatek, zup. Pyszny, bo swojski :) W eleganckiej butelce (po piwie też bardzo oryginalnie) może być zaskakującym prezentem :) Zachęcam.

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.