Składniki
  • jabłka lub skórki z ekologicznych jabłek
  • letnia przegotowana woda
  • ew. cukier brązowy + miód
Sposób przygotowania

Do dużego słoja włóż przekrojone jabłka lub skórki z jabłek, aby wypełniły ok. ¾ słoja.

Przygotuj roztwór wody z cukrem + ew. miodem, aby był lekko słodki (przybliżone proporcje – 5 szklanek wody na 2 łyżki cukru (miodu). Wlej do słoja tyle roztworu, aby przykrył jabłka / skórki, ale nie wypełnił słoja po brzegi (zawartość będzie fermentować i się podnosić, więc mogłaby wypłynąć ze słoja). Słój przykryj bawełnianą ściereczką.

Odstaw w ciepłe, ale zacienione miejsce na 4-6 tygodni. Zawartość słoja przemieszaj codziennie drewnianą łyżką.

Po 4-6 tygodniach ocet odcedź i zlej do butelek np. po piwie, które mają zamykane butelki. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ocet jabłkowy domowej roboty świetnie się przechowuje. Ocet jest delikatny i aromatyczny, a stosuję go do wszelkich potraw na ciepło i na zimno np. sałatek, zup. Pyszny, bo swojski 🙂 W eleganckiej butelce (po piwie też bardzo oryginalnie) może być zaskakującym prezentem 🙂 Zachęcam.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara

Ja po odcedzeniu octu z .jabłek robię musztardę. Wsypuję do nich gorczycę,zostawiam na noc. Potem mielę i dodaję kurkumę – dla koloru.