Akademia » Przepisy » Przepis na ogórki kiszone wg mojej mamy

Przepis na ogórki kiszone wg mojej mamy

  • ogórki małe około 10 cm
  • listki, łodygi i kiście kwiatowe kopru
  • duża główka czosnku
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka octu jabłkowego


Sposób przygotowania

Ogórki umyj i namocz w lekko osolonej wodzie (na 1 l wody 1 łyżeczka soli kamiennej) na 4-5 godzin (można krócej). Wyjmij.

Do litrowego słoika włóż 3 ząbki czosnku i kiść kwiatowy kopru. Ogórki układaj pionowo, bardzo ciasno, ciemnym końcem do dołu. Na wierzch można położyć maleńkie ogóreczki. Na samej górze połóż pozostały czosnek, liść kopru i grube łodygi kopru.

Do słoika wlej ocet i zalej gorącą zalewą: 1 l wody + 1 łyżka soli.

Słoik zamknij i jedną dobę pozostaw w temperaturze pokojowej, potem wynieś do zimnej piwnicy.

Jeśli do kiszenia użyjesz ogórków nawożonych chemicznie, ogórki staną się miękkie, jak kapcie i są do wyrzucenia. Zatem, aby odnieść sukces w kiszeniu, bardzo ważne jest źródło pochodzenia świeżych ogórków.

Moja mama robi najprostsze i najlepsze ogórki kiszone :) Tę opinię podzielają również uczestnicy moich warsztatów i wyjazdów. Ogórki te zachowują swój smak i twardość do następnego lata i dłużej, jeśli się ostaną. Zatem przy ogórkach kiszonych trzymam się klasycznego przepisu mamy, po co poprawiać ideał :)

Kiedyś miałam dyskusję na temat tego przepisu. Czy ogórki, do których dodaje się ocet, można nazwać kiszonymi? Otóż wyjaśniam powód, dla którego mama dodaje małą ilość octu do kiszenia. Chodzi o spowolnienie procesu fermentacji, aby ogórki nie stały się nazbyt kwaśne. Ogórki się kiszą, a smak octu jest w ogóle niewyczuwalny. Mam znajomą, która wszędzie wyczuje dodatek octu, a w ogórkach mamy nie wyczuła. Była szczerze zaskoczona, gdy jej o tym dodatku powiedziałam. To dowód na całkowite przefermentowanie się octu i naturalne kiszenie ogórków, które pozostają twarde, a w smaku delikatne.
Dodatkowo zwracam uwagę, że ocet jest produktem powstałym dzięki naturalnej fermentacji :) Zatem wszystko zostaje w najlepszym porządku.

Mama życzy smacznego i na zdrowie :)
Polecam też przepis na Ocet jabłkowy domowy :)


Autor przepisu: moja mama Krystyna
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.