Akademia » Przepisy » Przepis na pesto bazyliowe

Przepis na pesto bazyliowe

  • pęczek świeżej bazylii
  • garść migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy na zimno tłoczonej
  • duża szczypta soli


Sposób przygotowania

Migdały upraż na suchej patelni.

Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.

Przełóż do słoiczków, zalej oliwą i wstaw do lodówki.

Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy, a czasem i dłużej :)
Zobacz również przepis na ostre pesto z rukolą (klik).

Latem, gdy jest sezon na świeżą bazylię i rośnie mi ona w ogrodzie lub na kuchennym parapecie ziołowym, robię sporo słoiczków pesto. U mnie w domu ma ono bardzo szerokie zastosowanie.

Pesto świetnie nadaje się do:
- makaronu (u mnie jada się pełnoziarnisty)
- chleba (piekę własny na zakwasie) jako pasta zamiast masła
- warzyw np. na parze lub pieczonych w piekarniku
- do sosów itd.

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2017 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.