Składniki
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy na zimno tłoczonej
  • duża szczypta soli
Sposób przygotowania

Migdały upraż na suchej patelni.

Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.

Przełóż do słoiczków, zalej oliwą i wstaw do lodówki.

Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy, a czasem i dłużej 🙂
Zobacz również przepis na ostre pesto z rukolą (klik).

Latem, gdy jest sezon na świeżą bazylię i rośnie mi ona w ogrodzie lub na kuchennym parapecie ziołowym, robię sporo słoiczków pesto. U mnie w domu ma ono bardzo szerokie zastosowanie.

Pesto świetnie nadaje się do:
– makaronu (u mnie jada się pełnoziarnisty)
– chleba (piekę własny na zakwasie) jako pasta zamiast masła
– warzyw np. na parze lub pieczonych w piekarniku
– do sosów itd.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments