Migdały upraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.
Przełóż do słoiczków, zalej oliwą i wstaw do lodówki.
Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy, a czasem i dłużej :)
Zobacz również przepis na ostre pesto z rukolą (klik).
Latem, gdy jest sezon na świeżą bazylię i rośnie mi ona w ogrodzie lub na kuchennym parapecie ziołowym, robię sporo słoiczków pesto. U mnie w domu ma ono bardzo szerokie zastosowanie.
Pesto świetnie nadaje się do:
- makaronu (u mnie jada się pełnoziarnisty)
- chleba (piekę własny na zakwasie) jako pasta zamiast masła
- warzyw np. na parze lub pieczonych w piekarniku
- do sosów itd.
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
10.05 - 13.05 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
19.05 | Zdrowe potrawy w 15 minut - przepisy wiosenno - letnie |
20.05 | Gotowanie wg pięciu przemian od podstaw |
24.05 - 27.05 | Ziołowy wyjazd w naturę |
21.07 - 28.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem |
04.08 - 11.08 | Wyjazd letni - Odnowa ciała i ducha wg 5 przemian |