Akademia » Przepisy » Przepis na placuszki z czerstwego chleba

Przepis na placuszki z czerstwego chleba

  • kilka kromek twardego czerstwego chleba (na zakwasie)
  • woda
  • 1 jajko
  • mąka gryczana lub każda inna
  • zioła do smaku wg uznania - kminek, zioła prowansalskie itd.
  • 2 łyżki oliwy


Sposób przygotowania

Czerstwy chleb namocz na noc w zimnej wodzie (tyle wody, aby przykryć chleb, ale nie za dużo, bo potem ciasto będzie zbyt rzadkie).
Na drugi dzień rozgnieć miękki już chleb ręką, aby utworzyć jednolitą masę, dodaj jajko, taką ilość mąki gryczanej, aby ciasto było gęste jak śmietana, 1 łyżkę oliwy i zioła.

Wymieszaj porządnie ciasto, aby było gęste i lejące.

Patelnię wysmaruj pędzelkiem oliwą, smaż z obu stron cienkie placuszki, aby zrobiły się suche i chrupiące.

Placuszki są świetną przegryzką zarówno w domu jak i w pracy. Świetnie nadają sie także dla dzieci do szkoły. U mnie w domu jemy mało chleba, ale gdy już jemy, jest on na zakwasie, własnoręcznie wyrobiony i upieczony. Rzadko zostaje mi twardy czerstwy chleb, bo zazwyczaj zjadamy do ostatniego okruszka. Jednak ostatnio tak się złożyło i wymyśliłam, aby "przywrócić mu życie" :) Lubię podpłomyki, więc o nich pomyślałam wykorzystując stary czerstwy chleb.

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.