Akademia » Przepisy » Przepis na sałatkę z kiszonych buraków

Przepis na sałatkę z kiszonych buraków

  • kilka kiszonych buraków z kwasu
  • 2 ząbki czosnku też z kwasu buraczanego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa lub olej lniany
  • kilka kropli oleju z czarnuszki
  • pieprz biały
  • sok z cytryny
  • listki oregano


Sposób przygotowania

Buraki zmiksuj na drobno w malakserze.
Ogórki i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w cienkie półplastry.
Czosnek drobniutko posiekaj.
Wszystkie warzywa przełóż do misk.
Dodaj oliwę, pieprz i olej z czarnuszki, sok z cytryny do smaku i wymieszaj.

Gotową sałatkę posyp świeżymi listkami oregano.

Nie lubię marnować jedzenia, a ta sałatka jest świetną okazją do wykorzystania ukiszonych buraków, tym bardziej, że kwas buraczany robię dość często (uwielbiam go - przepis tu).

Polecam też artykuł o właściwościach zdrowotnych buraków "Burak - cenne warzywo przez cały rok".

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.