Akademia » Przepisy » Przepis na zupę grzybową

Przepis na zupę grzybową

  • 2 litry wrzątku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 pietruszka lub pasternak
  • 1/4 selera
  • 1/4 pora
  • duża szczypta ziela angielskiego
  • duża szczypta pieprzu (ta zupa ma być ostrzejsza)
  • 3 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki ugotowanej cieciorki
  • 2 pomidory (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki amarantusa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg grzybów (maślaków, podgrzybków, kozaków, opieniek, kurek, itd.)
  • koperek lub natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania

W garnku na zupę zagotuj wodę, dodaj drobno pokrojoną marchew, ziemniak, pietruszkę, seler i por.
Gotuj ok. 20 minut, potem dodaj ziele angielskie i pieprz, sos sojowy lub sól oraz cieciorkę, a po chwili obrane ze skórki i grubo pokrojone pomidory, liście laurowe, amarantus, masło i pokrojone grzyby.
Gotuj kolejne 20 minut.
Na talerzu posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Uwielbiam czas grzybobrania. Jesień właśnie z tym mi sie kojarzy. Chodzenie po lesie w poszukiwaniu grzybów jest dla mnie głęboko odprężające. Organzim oczyszcza się w tak czystym powietrzu. Gorąco zachęcam :) No i oczywiście smaki grzybowe w kuchni - sam rarytas :)

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.