Akademia » Artykuły » Wywiad z Anną Krasucką dla Bio Kuriera

Wywiad z Anną Krasucką dla Bio Kuriera

Bio Kurier - 1. Na co kładziesz szczególny nacisk podczas warsztatów, na czym szczególnie zależy Ci, żeby uczestniczki/cy to zapamiętali?

Anna Krasucka - Podstawową ideą warsztatów Akademii „Pięć Smaków” jest to, aby uczestnicy nauczyli się samodzielnie przygotowywać i planować swój codzienny jadłospis w zgodzie z potrzebami swoich organizmów, stylu życia i otaczającą ich zewsząd naturą (zmianami pór roku i klimatem, w jakim żyją). Chcę, aby każdy umiał potem w domu z łatwością przygotować śniadanie, obiad i kolację, a także zdrowy deser. Dlatego też na warsztatach uczestnicy gotują w parach na przygotowanych dla nich samodzielnych stanowiskach do gotowania – kuchnia jak w domu.
Chcę także, aby uczestnicy warsztatów przekonali się, że zdrowe odżywianie może być smaczne, łatwe i na każdą kieszeń, bo opiera się na prostych zasadach stosując ogólnodostępne produkty nieprzetworzone. Świadomość jedzenia, której uczę, pomaga w dokonywaniu wszelkich zmian dla zdrowia.

BK - 2. Jak mniej więcej wyglądają warsztaty?

AK - Każdy warsztat gotowania poświęcony jest jednemu tematowi, który jest podany w jego tytule. Czas trwania pojedynczego warsztatu to 5h:
- Wykład wprowadzający w temat warsztatu (ok. 1 godz.)
- Wspólne gotowanie potraw, a następnie ich wspólna konsumpcja (4 godz.)
Podczas warsztatów przede wszystkim gotujemy, jemy i rozmawiamy na tematy poświęcone zdrowemu odżywianiu.
Na każdych warsztatach gotujemy inne potrawy wg oryginalnych i moich autorskich przepisów.
Używamy produktów ogólnodostępnych, głównie ekologicznych.
Warsztaty są prowadzone w luźny, ale rzeczowy sposób. Są świetną formą integracji, relaksu i nowego spojrzenia na temat gotowania – kuchnia zyskuje pewien czar :)

BK - 3. Co najbardziej zaskakuje Ciebie podczas warsztatów, np. czego często nie wiedzą ludzie / albo wiedzą?

AK - Zdarzają się uczestnicy, którzy świetnie gotują i jestem pod ogromnym wrażeniem, gdy kroją cebulę lub inne warzywa - jak wysoce wykwalifikowani kucharze. Aż miło popatrzeć :)
Zaskakujące jest także, jak ogromną wiedzę na temat żywienia mają niektórzy uczestnicy przychodzący na moje warsztaty. Jedyne czego potrzebują, to poukładania jej w logiczną i spójną całość, od której nie zwariują. Bo natłok informacji w eterze na temat żywienia jest tak duży i sprzeczny, że można się pogubić.
Rzadko, ale zdarza mi się mieć też i takich uczestników, którzy nie znają podstawowych czynności w kuchni typu jak trzymać nóż, jak obierać warzywa itd. Taka osoba wymaga mojego większego zaangażowania i pomocy w praktycznej części warsztatów. Tym bardziej cieszę się, gdy taki uczestnik pod koniec zajęć wychodzi zadowolony, bo prawie samodzielnie ugotował kilka potraw. To sukces i radość zarówno dla niego jak i dla mnie. Ostatnio jeden z moich klientów (mężczyzna) zgodnie z moimi wskazówkami po raz pierwszy samodzielnie zagniótł ciasto i był z tego powodu bardzo szczęśliwy. Jego komentarz "Nie wiedziałem, że to takie proste". Szarlotka wyszła bardzo smaczna :)

BK - 4. Skąd pomysł na taką działalność jaką prowadzisz/  co Ciebie zainspirowało?

AK - Tematem zdrowego odżywiania interesuję się od ponad 20 lat. W tym kontekście zaobserwowałam też, że ostatnimi czasy ludzie coraz młodsi coraz częściej chorują, czego główną przyczyną jest niewłaściwe odżywianie i styl życia – poranna kawa na czczo, kanapka zjedzona gdzieś w biegu, lunch w barze szybkiej obsługi, a wszystko z braku czasu dla samych siebie. Ta obserwacja spowodowała, że kilka lat temu, z własnej ciekawości zaczęłam studia „Dietetyka Lecznicza”. Widząc ogromną potrzebę na rynku rzetelnej wiedzy na temat żywienia, założyłam Akademię Odżywiania dla Zdrowia „Pięć Smaków”. Często myślimy, że się zdrowo odżywiamy, a potem okazuje się, że popełniamy dużo błędów żywieniowych. A przecież Hipokrates powiedział "Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem", wiec powinniśmy wiedzieć, jaki to ma być pokarm.
Gotowanie to świetny aspekt integracyjny / łączący ludzi, a przy tym bardzo odprężający i zaspakajający głód :) Umiejętnością gotowania możemy zaimponować drugiej osobie lub znajomym zapraszając ich na własnoręcznie ugotowaną kolacje. Dzięki wspólnie przygotowanym posiłkom, do tego zjedzonym przy jednym stole, jednoczy się rodzina i przyjaciele. Gotowanie to jeden z ważniejszych aspektów społecznych, warto to cenić i pielęgnować.

BK - 5. Twoje ulubione warsztaty  - te, które najbardziej lubisz prowadzić to...

AK - Każde :) Kocham, to co robię, spełniam się w tym całkowicie, uwielbiam pracę z ludźmi, bo choć uczę ich odżywiania, to każdy kontakt z człowiekiem też mnie czegoś uczy. A gotując odpływam w inny świat – świat smaków, zapachów, kolorów. Moja praca jest dla mnie przyjemnością.
Jednak, gdybym miała wybierać, co w mojej pracy sprawia mi największą frajdę, wybrałabym wyjazdy pro zdrowotne, które prowadzę – kameralne miejsca i zakątki Polski, otaczająca natura, domowa atmosfera, relaks, integracja i nawiązywanie bliskich relacji wśród uczestników. Wiele by tu wymieniać :) Praca na wyjeździe dzieje się na innym poziomie i uczy całości życia, nie skupiając się wyłącznie na żywieniu.

BK - Dziękuję za rozmowę :)

Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.