Akademia » Artykuły » Wywiad z Anną Krasucką dla Ogrodnika

Wywiad z Anną Krasucką dla Ogrodnika

Anna Krasucka: Akademia Odżywiania dla Zdrowia PIĘĆ SMAKÓW

Data publikacji: 16-06-2009

Pięć Smaków rozpowszechnia wiedzę na temat zdrowego odżywiania opartego na porach roku i szerokości geograficznej. Anna Krasucka prowadzi warsztaty gotowania oraz wykłady, uczy jak przyrządzać zdrowe potrawy i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Stawia na profilaktykę zdrowotną. Promuje styl życia oparty na m.in. odpowiednim sposobie odżywiania oraz podejściu do natury z szacunkiem. Aspekt ekologiczny rozumie się sam przez się, bo jest podstawowym aspektem zdrowia.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Skąd pomysł na firmę „Pięć Smaków"?
Anna Krasucka:
Zdrowym odżywianiem interesowałam się już od czasów liceum. I było to swego rodzaju hobby. Ciągle zgłębiałam swoją wiedzę w tym zakresie i dowiadywałam się coraz więcej, jak jeść, by być zdrowym. Często widziałam duże różnice w sposobie mego odżywiania, a odżywiania znajomych. Już w młodym wieku pojawiały się u nich choroby, których przyczyną było nieprawidłowe odżywianie. Panuje u nas trend szybkiego życia, co m.in. wiąże się ze spożywaniem czegokolwiek w biegu lub podgrzewanie w mikrofali gotowych bezwartościowych zapychaczy.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Na czym polega dobre odżywianie?
Anna Krasucka:
Sposób odżywiania, którego uczę i który sama stosuję, opiera się na odpowiednim doborze potraw do pór roku i szerokości geograficznej, w której żyjemy. Powinniśmy spożywać produkty, które są naturalnie dane przez matkę naturę lub w naturalny sposób można je przechowywać np. w piwnicy. Truskawki naturalnie dojrzewają tylko w czerwcu i lipcu, wiec tylko wtedy je spożywajmy, a zimą raczej zjedzmy gotowaną lub duszoną marchewkę, czy gotowaną kaszę gryczaną.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Jakie są korzyści z ekologicznego odżywiania?
Anna Krasucka:
Spożywając produkty ekologiczne utrzymujemy nasz organizm w dobrym zdrowiu. Produkty ekologiczne są przede wszystkich przyjazne, bo naturalne środowisku, w którym żyjemy. Wytwarzane są bez dodatków środków chemicznych wspomagających w sztuczny sposób ich wzrost. Dzięki produktom ekologicznym nie „toksykujemy" naszego organizmu, a co więcej, dostarczamy mu naturalnych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm. Dzięki temu jest on odpowiednio odżywiony, a my mamy silny układ odpornościowy - choroby nie dopadają nas tak łatwo. Mniewystarcza też sama świadomość, że nie pakuję w siebie ton zatruwającej chemii.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Na czym polega Twoja praca? Na czym polegają warsztaty?
Anna Krasucka:
Moja praca polega na uświadamianiu innym kwestii zdrowego odżywiania w kontekście życia w dzisiejszym świecie. Poprzez wykłady oraz warsztaty gotowania uczę codziennego zdrowego odżywiania. Bardzo zależy mi na umożliwieniu uczestnikom moich warsztatów bezpośredniego kontaktu z praktyką w kuchni. Uważam, ze wiedzę teoretyczną można posłuchać, poczytać, obejrzeć w TV, ale wiedza praktyczna jest najważniejsza i zarazem trudno dostępna. W związku z tym na warsztatach gotowania każdy gotuje samodzielnie pod moich bacznym okiem. Dodatkowym aspektem, którego uczę, jest luz i odprężenie w kuchni. Gotowanie ma być czystą przyjemnością i dawać zadowolenie robienia czegoś dobrego dla siebie i bliskich. Atmosfera na warsztatach jest miła, cały czas rozmawiamy o wszelkich aspektach zdrowego żywienia, a także wymieniamy się radami. Po 5-godzinnych warsztatach uczestnicy są ze sobą zintegrowani i odprężeni.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Czy Polacy są zainteresowani zdrowym ekologicznym trybem życia?
Anna Krasucka:
Temat ekologii zaczyna się coraz bardziej rozpowszechniać w Polsce. I na szczęście. Niektórzy stają się wprawdzie ekologiczni, bo taka moda, jednak rośnie grupa osób po prostu świadomych zatrucia naszej planety i ta grupa wybiera ekologiczny tryb życia, aby poprzeć idee czystości Ziemi. Widzę to zarówno u mnie na warsztatach, jak i w firmach, gdzie prowadzę wykłady na temat zdrowego odżywiania. Ludzie coraz więcej dopytują o zdrowy ekologiczny tryb życia, bo do tej pory inaczej rozumieli te kwestie. Cieszę się, że zainteresowanie tematem rośnie w znacznym stopniu, to dobrze rokuje dla nas wszystkich, abyśmy mogli żyć w coraz czystszym środowisku naturalnym.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Skąd te zainteresowania w Twoim życiu?
Anna Krasucka:
Wychowałam się na Pomorzu, a w Borach Tucholskich są moje korzenie rodzinne. Natura, której doświadczyłam, jest i zawsze pozostanie częścią mnie, dlatego często do niej wracam. Staram się przybliżać innym jej piękno i dobro, bo w końcu jesteśmy jej nierozerwalną częścią i powinniśmy żyć z nią w zgodzie. Moim marzeniem od lat jest zbudowanie własnego, zacisznego miejsca w naturze, z dala od zgiełku, w którym będę przyjmować gości i umożliwiać im kontakt z tą prawdziwą naturą.

Inne inicjatywy? Staram się. Podpisuję i rozsyłam petycje przeciw GMO (organizmy genetycznie modyfikowane), wspieram rynek produktów ekologicznych trąbiąc o nim wszędzie, gdzie się da, dużo chodzę pieszo, zamiast używać samochodu (wiele osób jest zdziwionych, że robię kilometry dziennie), segreguję śmieci, czego nauczyłam się już dawno temu mieszkając w Niemczech...

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Co jesz na śniadanie? Biegasz?
Anna Krasucka:
Moje śniadanie to zawsze ciepła herbatka ziołowa lub po prostu ciepła woda, a potem ciepły posiłek – np. kasza jaglana z suszonymi owocami i orzechami, płatki owsiane, zupa zbożowa lub po prostu resztki z obiadu z dnia poprzedniego.

Biegam lub szybko chodzę (power walking), ale tylko od wczesnej wiosny do późnej jesieni – ten czas nam najlepiej służy na regularne i intensywne aktywności sportowe. W zimie jeżdżę na nartach lub popijam gorącą herbatkę z imbiru czytając dobrą książkę.

Dziękuję za rozmowę.
Katarzyna Dulko
Moj-Ogrodnik.pl

Anna Krasucka: Akademia Odżywiania dla Zdrowia PIĘĆ SMAKÓW

Data publikacji: 16-06-2009

Pięć Smaków rozpowszechnia wiedzę na temat zdrowego odżywiania opartego na porach roku i szerokości geograficznej. Anna Krasucka prowadzi warsztaty gotowania oraz wykłady, uczy jak przyrządzać zdrowe potrawy i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Stawia na profilaktykę zdrowotną. Promuje styl życia oparty na m.in. odpowiednim sposobie odżywiania oraz podejściu do natury z szacunkiem. Aspekt ekologiczny rozumie się sam przez się, bo jest podstawowym aspektem zdrowia.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Skąd pomysł na firmę „Pięć Smaków”?
Anna Krasucka:
Zdrowym odżywianiem interesowałam się już od czasów liceum. I było to swego rodzaju hobby. Ciągle zgłębiałam swoją wiedzę w tym zakresie i dowiadywałam się coraz więcej, jak jeść, by być zdrowym. Często widziałam duże różnice w sposobie mego odżywiania, a odżywiania znajomych. Już w młodym wieku pojawiały się u nich choroby, których przyczyną było nieprawidłowe odżywianie. Panuje u nas trend szybkiego życia, co m.in. wiąże się ze spożywaniem czegokolwiek w biegu lub podgrzewanie w mikrofali gotowych bezwartościowych zapychaczy.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Na czym polega dobre odżywianie?
Anna Krasucka:
Sposób odżywiania, którego uczę i który sama stosuję, opiera się na odpowiednim doborze potraw do pór roku i szerokości geograficznej, w której żyjemy. Powinniśmy spożywać produkty, które są naturalnie dane przez matkę naturę lub w naturalny sposób można je przechowywać np. w piwnicy. Truskawki naturalnie dojrzewają tylko w czerwcu i lipcu, wiec tylko wtedy je spożywajmy, a zimą raczej zjedzmy gotowaną lub duszoną marchewkę, czy gotowaną kaszę gryczaną.

Anna Krasucka -  Pięć SmakówPodróże w zgodzie z naturą

Anna Krasucka - Pięć Smaków - podróże w zgodzie z naturą


Redakcja Mój-Ogrodnik:
Jakie są korzyści z ekologicznego odżywiania?
Anna Krasucka:
Spożywając produkty ekologiczne utrzymujemy nasz organizm w dobrym zdrowiu. Produkty ekologiczne są przede wszystkich przyjazne, bo naturalne środowisku, w którym żyjemy. Wytwarzane są bez dodatków środków chemicznych wspomagających w sztuczny sposób ich wzrost. Dzięki produktom ekologicznym nie „toksykujemy” naszego organizmu, a co więcej, dostarczamy mu naturalnych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm. Dzięki temu jest on odpowiednio odżywiony, a my mamy silny układ odpornościowy - choroby nie dopadają nas tak łatwo. Mnie wystarcza też sama świadomość, że nie pakuję w siebie ton zatruwającej chemii.

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Na czym polega Twoja praca? Na czym polegają warsztaty?
Anna Krasucka:
Moja praca polega na uświadamianiu innym kwestii zdrowego odżywiania w kontekście życia w dzisiejszym świecie. Poprzez wykłady oraz warsztaty gotowania uczę codziennego zdrowego odżywiania. Bardzo zależy mi na umożliwieniu uczestnikom moich warsztatów bezpośredniego kontaktu z praktyką w kuchni. Uważam, ze wiedzę teoretyczną można posłuchać, poczytać, obejrzeć w TV, ale wiedza praktyczna jest najważniejsza i zarazem trudno dostępna. W związku z tym na warsztatach gotowania każdy gotuje samodzielnie pod moich bacznym okiem. Dodatkowym aspektem, którego uczę, jest luz i odprężenie w kuchni. Gotowanie ma być czystą przyjemnością i dawać zadowolenie robienia czegoś dobrego dla siebie i bliskich. Atmosfera na warsztatach jest miła, cały czas rozmawiamy o wszelkich aspektach zdrowego żywienia, a także wymieniamy się radami. Po 5-godzinnych warsztatach uczestnicy są ze sobą zintegrowani i odprężeni.

Dobra kuchnia to podstawa zdrowego stylu zyciaEgzotyczne spotkania z kulturą żywienia

Dobra kuchnia to podstawa zdrowego życia - Egzotyczne spotkania z kulturą żywienia


Redakcja Mój-Ogrodnik:
Czy Polacy są zainteresowani zdrowym ekologicznym trybem życia?
Anna Krasucka:
Temat ekologii zaczyna się coraz bardziej rozpowszechniać w Polsce. I na szczęście. Niektórzy stają się wprawdzie ekologiczni, bo taka moda, jednak rośnie grupa osób po prostu świadomych zatrucia naszej planety i ta grupa wybiera ekologiczny tryb życia, aby poprzeć idee czystości Ziemi. Widzę to zarówno u mnie na warsztatach, jak i w firmach, gdzie prowadzę wykłady na temat zdrowego odżywiania. Ludzie coraz więcej dopytują o zdrowy ekologiczny tryb życia, bo do tej pory inaczej rozumieli te kwestie. Cieszę się, że zainteresowanie tematem rośnie w znacznym stopniu, to dobrze rokuje dla nas wszystkich, abyśmy mogli żyć w coraz czystszym środowisku naturalnym.

Anna Krasucka podczas nauki dojenia kozy

Ekologiczna wyprawa w Bieszczady - Anna Krasucka podczas nauki dojenia kozy

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Skąd te zainteresowania w Twoim życiu?
Anna Krasucka:
Wychowałam się na Pomorzu, a w Borach Tucholskich są moje korzenie rodzinne. Natura, której doświadczyłam, jest i zawsze pozostanie częścią mnie, dlatego często do niej wracam. Staram się przybliżać innym jej piękno i dobro, bo w końcu jesteśmy jej nierozerwalną częścią i powinniśmy żyć z nią w zgodzie. Moim marzeniem od lat jest zbudowanie własnego, zacisznego miejsca w naturze, z dala od zgiełku, w którym będę przyjmować gości i umożliwiać im kontakt z tą prawdziwą naturą.

Inne inicjatywy? Staram się. Podpisuję i rozsyłam petycje przeciw GMO (organizmy genetycznie modyfikowane), wspieram rynek produktów ekologicznych trąbiąc o nim wszędzie, gdzie się da, dużo chodzę pieszo, zamiast używać samochodu (wiele osób jest zdziwionych, że robię kilometry dziennie), segreguję śmieci, czego nauczyłam się już dawno temu mieszkając w Niemczech…

Redakcja Mój-Ogrodnik:
Co jesz na śniadanie? Biegasz?
Anna Krasucka:
Moje śniadanie to zawsze ciepła herbatka ziołowa lub po prostu ciepła woda, a potem ciepły posiłek – np. kasza jaglana z suszonymi owocami i orzechami, płatki owsiane, zupa zbożowa lub po prostu resztki z obiadu z dnia poprzedniego.

Biegam lub szybko chodzę (power walking), ale tylko od wczesnej wiosny do późnej jesieni – ten czas nam najlepiej służy na regularne i intensywne aktywności sportowe. W zimie jeżdżę na nartach lub popijam gorącą herbatkę z imbiru czytając dobrą książkę.

Dziękuję za rozmowę.
Katarzyna Dulko
Moj-Ogrodnik.pl

 

Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.