Akademia » Warsztaty » Wzmacnianie i budowa krwi - pięć przemian dla zaawansowanych

[ARCHIWUM] Wzmacnianie i budowa krwi - pięć przemian dla zaawansowanych

Data warsztatu 5 lutego 2017
Kierunek warsztatów warsztat dla wszystkich, praktyka plus teoria
Osoba prowadząca Anna Krasucka
Miejsce ul. Majdańska 30/36 Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie (Grochów)
Opis

Ze względu na zaawansowanie tematu warsztat ten skierowany jest do osób, które uczestniczyły w warsztacie "Gotowanie wg pięciu przemian od podstaw".

Krew odgrywa niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu - bez niej życie nie byłoby możliwe. Odżywia ona wszystkie tkanki ciała i jest źródłem - "matką" qi (energii życia).

Medycyna chińska postrzega krew jako najważniejsze źródło energii życiowej dla kobiet. Dla kobiety krew jest tym samym, czym nasienie dla mężczyzny. Jej ilość, jakość oraz powiązania z poszczególnymi narządami (serce, wątroba, śledziona, nerki) decydują o długości i jakości całego życia, a także o młodym wyglądzie.

Chronić, wzmacniać i oczyszczać krew możesz na wiele sposobów poprzez odpowiednie odżywianie się, stosowanie ziół, zmianę trybu życia lub/i ruch fizyczny (szczególnie na świeżym powietrzu). Niektóre z nich są bardzo proste! Możesz zastosować je natychmiast i w krótkim czasie poprawić swój stan zdrowia, kondycję psychofizyczną, po prostu poczuć się lepiej i młodziej.
Wprowadzając małe zmiany do swojego stylu życia i jadłospisu, bez trudu zapomnisz o problemach związanych ze zmieniającymi się porami roku (pojawiających się w tym okresie skłonnościach do depresji i zmęczeniu).

Zaburzenia związane z niedoborem krwi to m.in. anemia, nerwowość, ból dolnej części pleców, ból głowy, bolesne miesiączki lub ich zanik, osłabione naczynia krwionośne, słaba krzepliwość krwi, łatwość tworzenia sie siniaków, itd.
Wskaźnikiem jakości krwi są m.in. włosy – ich wypadanie, przedwczesne siwienie to znak, że Twoja krew domaga się tego, aby o nią zadbać.

Na warsztacie dowiecie się m.in.:

  • Jakie organy są odpowiedzialne za budowę i przechowywanie krwi?
  • Jakie są oznaki i przyczyny niedoboru, nadmiaru lub zastoju krwi?
  • Jakie choroby są następstwem w/w zaburzeń?
  • Co oznacza „gorąco krwi" i do czego prowadzi?
  • Dlaczego pojawia się niezdolność wchłaniania składników odżywczych budujących krew?
  • Jak wzmacniać i oczyszczać krew i dbać o jej jakość?

Omówimy także kwestie niedoboru żelaza i problemy z jego uzupełnieniem.

W części praktycznej ugotujemy potrawy, które budują zdrową krew i wzmacniają ją.

Poziom trudności dla wszystkich
Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.