Akademia » Przepisy » Przepis na zakwas na chleb domowy

Przepis na zakwas na chleb domowy

  • 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
  • 1 szklanka letniej przegotowanej wody


Sposób przygotowania

W glinianym garnku, ewentualnie w szklanym słoiku wymieszaj drewnianą łyżką mąkę z wodą. Przykryj lnianą lub bawełniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (ok. 28 C) np. przy piecu, kaloryferze. Zakwas przemieszaj rano i wieczorem drewnianą łyżką.

Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy - ma świeży i kwaśny zapach i nadaje się do pieczenia chleba.

Życzę Smacznego i na Zdrowie :)


Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.