Akademia » Warsztaty » Zimowe gotowanie - rozgrzewa i wzmacnia odporność

Zimowe gotowanie - rozgrzewa i wzmacnia odporność

Data warsztatu 3 grudnia 2017 ( niedziela ), od 10:00 do 14:30
Kierunek warsztatów warsztat dla wszystkich, praktyka plus teoria
Osoba prowadząca Anna Krasucka
Miejsce ul. Majdańska 30/36 Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie (Grochów)
Opis

Zima, to pora roku, w której wszystko się jakby zatrzymuje i zamiera. To pora całkowitego odpoczynku po intensywnej pracy. Dni są krótkie, noce długie, aura wilgotna i zimna. Organizm potrzebuje rozgrzania, aby równoważyć się z zimową porą roku. W innym wypadku, zwłaszcza przy osłabionym układzie odpornościowym, chorujemy na różnego rodzaju infekcje, grypy i przeziębienia.

Zima to pora roku, w której swoje maksimum mają nerki i pęcherz moczowy.
W tej porze roku jakakolwiek nierównowaga w tych narządach, daje szczególnie o sobie znać. A pamiętajmy, ze właśnie w nerkach przechowywany jest nasz potencjał energetyczny na całe życie i od ich kondycji zależy m.in. na ile on nam wystarczy.

Nerki to źródło stale bijące, podtrzymujące siły, stanowiące napęd. Mówiąc o nerkach mam na myśli cały układ moczowy, układ rozrodczy, płodność, potencję i pociąg płciowy (seksualność). Od jakości nerek zależy nasz potencjał życiowy, ten, z którym przychodzimy na świat, przekazany nam przez rodziców i niezależny od naszych działań, oraz ten, który możemy pozyskać z pożywienia, powietrza i naszego umysłu.
Medycyna chińska zwraca uwagę na powiązanie nerek z układem kostnym (kości, zęby), szpikiem, mózgiem, krwią oraz układem odpornościowym. Nerki są jedynym narządem, w którym niemożliwy jest nadmiar energetyczny, dlatego zawsze należy je wzmacniać. Obecnie większość społeczeństwa ma niedobory energetyczne w nerkach, co wynika z niewłaściwego trybu życia i niewiedzy.
Jeśli nerki są osłabione, marzną stopy, kolana, biodra i pośladki, wypadają włosy, łamią się paznokcie, boli kręgosłup, zatrzymuje się woda w organizmie (opuchlizna), w nocy jest potrzeba oddawania moczu, osłabia się potencja i pociąg płciowy, brak miesiączki lub oligospermia (niedobór plemników), ewentualnie pojawia się bezpłodność i wiele wiele innych dolegliwości. Taka osoba ma skłonność do lęków i depresji.
Jeśli nerki są w niedoborze, zaczyna osłabiać się również trawienie - koło napędowe do budowania i regeneracji organizmu.

Wzmocnij Nerki i zadbaj o profilaktykę zdrowia szczególnie zimą i o tym na warsztatach gotowania dla zdrowia. Zima jest też najlepszym momentem na uzdrawianie osłabionych nerek lub pęcherza moczowego.

W programie warsztatów:

  1. Wykład wprowadzający w temat warsztatu (ok. 45 godz.)
  2. Samodzielne gotowanie potraw, a następnie ich wspólna konsumpcja (3.45 godz.)
Poziom trudności dla wszystkich
Liczba uczestników od 8 do 20
(jeżeli na dane szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników, szkolenie nie odbędzie się)
Zapewniamy
  • samodzielne (2-3 osoby dorosłe) wyposażone stanowisko pracy do gotowania (kuchnia 4 palnikowa + piekarnik)
  • wszystkie potrzebne produkty, głównie EKOLOGICZNE
  • napoje dopasowane do tematu i pory roku
  • skrypty z przepisami
  • duuuużo smakowitego jedzenia
  • miłą atmosferę
  • UWAGA! Podczas warsztatu ugotujesz / przyrządzisz kilka potraw, które częściowo spożyjesz na miejscu, a resztę zabierzesz ze sobą do domu i tym sposobem masz zapewnione wyżywienie na cały dzień.
Cena 260 zł/osoba Zgłaszam się na warsztat
Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.