Akademia » Warsztaty » Ziołowy wyjazd w naturę

[ARCHIWUM] Ziołowy wyjazd w naturę

Data wyjazdu 1 czerwca 2017 - 4 czerwca 2017
Osoba prowadząca Anna Krasucka i gościnnie Barbara Dąbrowska
Miejsce Lipowy Dom, Lipowo (nad jeziorem) gmina Piecki, Mazury
Opis

„W maju jak w raju”

Maj jest chyba najpiękniejszym miesiącem w roku, choć każda pora jest piękna, jednak maj jest szczególny. Przełom wiosny i lata to czas naszego rozkwitu. Słońce mocno ogrzewa, dni są długie, kwitną drzewa owocowe, a łąki stają się soczysto zielone i pokrywają się kwieciem. Coraz więcej czasu spędzamy na zewnątrz, aby chłonąć niepowtarzalne majowe zapachy. Czujemy, że znów żyjemy w pełni.

Zapraszam na spotkanie z dziko rosnącymi ziołami. W praktyce zgłębisz tajniki zielarstwa do codziennego użytku, profilaktyki zdrowia. Nauczysz się korzystać z dobrodziejstw mazurskich dzikich roślin / ziół dla celów kulinarnych, leczniczych i kosmetycznych oraz odprężysz ciało i umysł. Zapraszam po konkretną wiedzę praktyczną, z której możesz samodzielnie korzystać później w domu.

Miejsce, w którym gościmy, jest niesamowite i oczarowuje każdego. To siedlisko położone na Mazurach, bezpośrednio nad jeziorem, gdzie cisza i spokój. Wokół same łąki, pola i lasy, gdzie rosną różnorodne dzikie zioła, a ich aromat unosi się w powietrzu. Wszystko dla zregenerowania sił, odpoczynku, wyciszenia, zaczerpnięcia pozytywnej energii.
Tutaj jest prawdziwa ciemność nocy i rozgwieżdżone niebo. Spacerujesz po łąkach, wędrujesz przez pola, mijasz kwitnące drzewa i ogrody. Oddychasz pełną piersią. Odpoczywasz.

Proponuję ci ziołowy odpoczynek, włóczenie się po łąkach i polach w poszukiwaniu roślin jadalnych, relaks i przyjemny czas. Zaczerpnięta majowa natura przez długi czas będzie promieniować z twoich oczu, z serca i z duszy.

Spraw sobie przyjemność na łonie ziół :)

Zapraszam i kobiety i mężczyzn na ten cudowny wyjazd :)

Anna Krasucka

 
W ramach wyjazdu, poprzez praktykę nauczysz się m.in.:


- rozpoznawać i zbierać zioła dziko rosnące w ich naturalnych warunkach
- właściwości zdrowotnych ziół oraz ich kulinarne zastosowanie, a także dla odprężenia
- profilaktyki zdrowia stosując różne formy dziko rosnących ziół
- praktycznych sposobów przechowywania ziół oraz ciekawych mieszanek ziołowych
- codziennych odprężających i rozluźniających ćwiczeń pobudzających
- przygotowywać posiłki z zastosowaniem ziół i zasad kuchni dla zdrowia
- prostych i zdrowych sposobów leczniczych oraz kosmetyczne dla ciała do codziennego użytku
- wizualizacji ziołowej jako techniki samouzdrawiania ciała, umysłu i duszy

Obejrzyj ZDJĘCIA z poprzednich Ziołowych wyjazdów wiosennych.

OSOBY PROWADZĄCE

Anna Krasucka - doradca żywieniowy, dietetyk TCM

 Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.

Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.

Założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia 'Pięć Smaków', w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi wykłady dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.

Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" prowadzonej przez Inę Diolosa, sygnowanej przez francusko - niemiecki "Avicenna Instytut" założony przez Claude Diolosa. Ukończyła 1,5 roczne, pełne podstawowe szkolenie medycyny chińskiej w kierunku diagnozowania, czytania z twarzy, dietetyki oraz akupunktury. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).

Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.

Barbara Dąbrowska - mazurska zielarka z babki prababki

O sobie pisze tak:

Mam 69 lat i od 18-tu lat przebywam na emeryturze. Urodziłam się na wsi w pięknym miejscu na Mazurach. Od dziecka zajmowała mnie i ciekawiła otaczajaca natura, szczególnie mikrokosmos. Lubiłam pochylać się nad niepozornymi kwiatkami polnymi, owadami i innymi żyjatkami i odkrywać ich piękno. Ziołami zainteresowała mnie babcia, osoba znająca ich tajniki lecznicze, która wiedzę i umiejętności otrzymała z kolei od swojej babci. Moja babcia była tak zwaną "szeptuchą". Korzystałam z jej rad i wertowałam też lekturę zielarską przybranego dziadka profesora doktora Jana Muszyńskiego. Był on założycielem wydziału farmacji w okresie międzywojennym na uniwersytecie w Wilnie, a po wojnie na uczelni w Łodzi. Dopiero przejście na emeryturę i wolny czas, jaki mam do dyspozycji, pozwolilły mi zrealizować moje marzenia i wejść w bliższy kontakt ze światem roślin. Nabytymi umiejętnościami chętnie dzielę się z potrzbującymi ludźmi.
W 2003 roku opracowałam i stworzyłam esencje kwiatowe z dziko rosnących na Mazurach: ziól, drzew i traw. Prezentowałam je na Targach Medycyny Naturalnej w Gdańsku. Potem zafascynowało mnie poszukiwanie rożnych ziół, ich zbiory i przetwarzanie na: mieszanki sypkie, syropy, nalewki. Po pewnym czasie zajęłam się sporządzaniem maści leczniczych i kosmetyków do twarzy.
Poszukiwanie roślin i tworzenie z nich preparatów metodą autorską daje mi dużo zadowolenia.
Moją pasją i radością jest, aby dary natury służyły potrzebującym ludziom jak najlepiej dla ich zdrowia i urody.

MIEJSCE

Siedlisko Lipowy Dom znajduje się nad samym jeziorem, w sercu Mazurskiego Parku Krajobrazowego, w gminie Piecki. Wokól roztaczają się łąki i pola porośnięte dzikimi roślinami jadalnymi. W maju w powietrzu unoszą się tu bajeczne zapachy dziko rosnących ziół. Siedlisko zostało zbudowane w tradycyjnej mazurskiej stylistyce, z zastosowaniem nowoczesnych technologii np. kolektory słoneczne, które ogrzewają wodę. Dom ma własną oczyszczalnię, ogród warzywny, sad i kompost. Spokój tego miejsca oraz świeże powietrze sprawiają, że lubią go dzikie zwierzęta, ptaki i ludzie, a wypoczywa się tu wspaniale. Wieczorami siadamy przy kominku, gdzie snują się zielarskie opowieści.

Zakwaterowanie w pokojach 2 i 3-osobowych z łazienkami w pokojach oraz z łazienkami na piętrze.

Wyżywienie - trzy zdrowe, ciepłe, wegetariańskie posiłki dziennie, przygotowane wg specjalnych zaleceń Anny Krasuckiej + przez cały czas dostępne napoje i herbatki odpowiednie do pory roku.

Dojazd we własnym zakresie. Możliwość umówienia się z innymi uczestnikami, którzy jadą autem, na wspólny dojazd (chętnie w tym pośredniczę).

Liczba miejsc ograniczona ze względu na kameralny charakter wyjazdu. Liczy się kolejność zgłoszeń i wpłat!

Poczytaj OPINIE uczestników poprzednich wyjazdów :)

Poziom trudności dla wszystkich
Liczba uczestników od 10 do 22
Drukuj stronę
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii PIĘĆ SMAKÓW, wpisz poniżej swój adres e-mail i kliknij wyślij.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2016 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.