Składniki
  • 1 l wody
  • 1/3 szklanki mleka owsianego lub kokosowego (ciekawie wychodzi) lub ryżowego
  • pieprz
  • sól do smaku
  • 6 garści szczawiu (najlepszy rośnie w lesie lub na łące)
  • 2 jajka
Sposób przygotowania

Wodę zagotuj, dodaj mleko, potem pieprz, sól i umyty i pokrojony szczaw. Pogotuj ok 5-7 minut. Odstaw z ognia.
Wlej mieszając roztrzepane jajka (powstaną takie farfocle, jak ja to mówię 🙂
i zupa gotowa.

Zupa jest moim przysmakiem, gdy przychodzi wiosna. Wtedy czym prędzej wybieram się do lasu lub na łąkę w poszukiwaniu pierwszych listków młodego szczawiu. Zupka uspakaja rozgrzaną na wiosnę wątrobę. Gości w moim domu kilka razy w czasie wiosennym, a znajomych zaskakuje swą prostotą i smakiem. Pycha.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments