Akademia » Przepisy » Przepis na zupę z czerwonej soczewicy

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy

  • 1/2 kg czerwonej soczewicy
  • 3 litry wrzątku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru i kolendry
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczyptę majeranku
  • 1 łyżeczka masła


Sposób przygotowania

1/2 kg soczewicy zalać zimną wodą, zagotować, odlać wodę, zalać świeżą wodą i gotować 10 min.
do 3 litrów wrzątku wsypać szczyptę tymianku,
dodać 3 duże marchewki i 2 duże pietruszki pokrojone na ćwiartki,
3 duże cebule przekrojone na pół, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę imbiru i kolendry, 1/3 łyżeczki chili oraz 1 łyżeczkę kminku mielonego
dodać soczewicę z wodą, w której się gotowała, łyżeczkę soli, sos sojowy i gotować do miękkości warzyw

Wyjąć jarzyny pozostawiając 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę i zmiksować
dodać sok z cytryny i zieloną pietruszkę
szczyptę majeranku
łyżeczkę masła

Podawać z grzanką czosnkową.

Smacznego :)

Zupę tę podaję u siebie w restauracji "Prowansja".


Autor przepisu: Małgosia Muszytowska - uczestniczka warsztatów, właścicielka restauracji "Prowansja" w Toruniu
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2018 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.