Ziołowe Kwiaty
Są delikatne, różnobarwne i takie piękne. Zachwycają mnie co roku na nowo swoim wdziękiem i właściwościami.
Zazwyczaj kojarzą nam się z wazonem i ozdobą domu przez kilka dni. Jednak w moim domu ziołowe kwiaty są w sezonie codziennością. Znajduję dla nich różne zastosowanie dla zdrowia.

Napary kwiatowe z np. rumianku, stokrotki, głogu – 1 łyżka kwiatów zalej 1 szklanką wrzątku, parz ok. 20 min. Napar rozluźni, wyciszy, oczyści, wzmocni układ krwionośny.

Toniki kwiatowe z np. bzu lilaka, nagietka, kasztanowca – kwiaty zaparz j.w. przez 2-3h, przecedź i dolej 1 łyżkę octu jabłkowego. Tonik odświeży i rozjaśni skórę, odżywi, nawilży.

Jadalne dekoracje kwiatowe do ciast, deserów, sałatek, omletów, zup itd. Tu płatki nagietka na cieście czekoladowym.

Octy kwiatowe – kwiaty zalej octem jabłkowym i odstaw na 2-3 tygodnie do naciągnięcia. Świetne do sałatek, zup, past.

Konfitury kwiatowe np. z fiołków wonnych, płatków róży, robinii akacjowej – kwiaty utrzyj z miodem lub cukrem brązowym. Przepyszne do ciast i deserów.

Kwiatowego weekendu w naturze ❤️


Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Może Cię zainteresować

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments