Kiszenie na szczęście i dla zdrowia przeżywa swój renesans. Jest najstarszym i najbardziej naturalnym sposobem konserwowania żywności. W wyniku naturalnego procesu fermentacji wywołanego przez bakterie probiotyczne, cukry proste zawarte w komórkach roślin rozkładają się na kwas mlekowy, hamując m.in. procesy gnicia.
Kiszenie czyni jedzenie lżej strawnym niż przed fermentacją. Z tego powodu osoby o słabszym żołądku mogą nacieszyć się smakiem wielu produktów już po ukiszeniu.
Kiszonki są niezwykle wartościowe: - odbudowują i regenerują florę bakteryjną jelit - poprawiają perystaltykę (pomagają przy zaparciach), a tym samym - ułatwiają usuwanie chorobotwórczych toksyn z organizmu (oczyszczają) - przeciwdziałają alergiom - wspomagają trawienie - polepszają przyswajalność składników odżywczych - wzmacniają i budują krew oraz cały organizm - są dobrym źródłem witaminy C - obniżają cholesterol - przeciwdziałają sresowi i poprawiają samopoczucie - odmładzają
Spożywając kiszonki wzmacniasz odporność oraz regulujesz pracę układu trawiennego. Kiszonki są naturalnym probiotykiem wspierającym twoje zdrowie. Zachęcam, aby znalazły godne miejsce na twoim stole w codziennym jadłospisie.
Warto wrócić do tradycji kiszenia zarówno dla przyjemności, smaku, jak i własnego zdrowia.
Podczas warsztatu dowiesz się m.in: - jakie znaczenie mają kiszonki w codziennej diecie - jak działają probiotyki (korzystne bakterie) w ludzkim organizmie - o pro zdrowotnych właściwościach kiszonek - jak łączyć kiszonki z potrawami - co z czym pasuje - co można i jak kisić - krótko i długo fermentowane kiszonki - jak przechowywać gotowe kiszonki
Poznasz tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata. Nauczysz się samodzielnie kisić zachwycające smakiem jedzenie. Przekonasz się, że przygotowywanie kiszonek jest niezwykle proste i przyjemne w warunkach domowych. A do tego są najtańszymi i najbardziej naturalnymi probiotykami, bez kupowania w aptece.
Na warsztacie oprócz kiszenia, ugotujemy też prostą potrawę na bazie jednej z kiszonek, którą zjemy ze smakiem na ciepło.
Kisząc własnoręcznie wiesz, co jesz. |