Anna Krasucka – mentorka zdrowia, dietetyk leczniczy wg TCM, tłumacz przysięgły j. niemieckiego
Prekursorka warsztatów gotowania dla zdrowia - pierwsze warsztaty poprowadziła w 2007 r. Uznana w 2021 r. przez Twój STYL za jedną z pięciu liderek zdrowego stylu życia wartych naśladowania.
Kuchnia i różne eksperymenty kulinarne zawsze mnie bardzo interesowały, a jako jedyna córka (mam dwóch starszych braci) od dziecka pomagałam mamie w przygotowaniach do posiłków i już jako siedmiolatka zrobiłam na Boże Narodzenie pierwsze pierogi (aż 120 sztuk! tak się zapędziłam :). W domu jadało się bardzo dużo mięsa, jednak ja raczej wolałam po prostu warzywa, a że mieliśmy je z własnego ogrodu, naturalnie uprawiane, tym bardziej mi smakowały. W szkole średniej jeszcze bardziej zainteresowałam się zdrowym odżywianiem i przeszłam przez różne szkoły, od diety Diamontów (odpowiednie łączenie składników) poprzez sposób odżywiania dr Walkera (całkowite przejście na spożywanie surowych warzyw i owoców), aż wreszcie trafiłam na medycynę chińską i wszelkie aspekty żywieniowe z nią związane, które były dla mnie cudownym odkryciem starych korzeni naszych prababek. Poprzednie sposoby odżywania, o których wyżej wspominałam, wydawały mi się na początku bardzo zdrowe, jednak obserwując moje samopoczucie nie przynosiły poprawy w wielu dolegliwościach np. ciągle zimne dłonie i stopy. Teraz wiem, czego nie powinno być w moim jadłospisie m.in. nadmiaru mięty, którą kiedyś piłam litrami, a którą zastąpiłam herbatką ze świeżego imbiru, aby pozbywać się tego typu problemów. Wiosenny post (odstawienie pokarmu przez 5 dni), jako formę oczyszczania organizmu, mam również za sobą. Było to niesamowite doświadczenie, gdyż zupełnie przeze mnie nieoczekiwanym skutkiem namacalnym oczyszczania było pozbycie się już nie do wytrzymania bólu kręgosłupa. Od tego czasu co roku oczyszczam organizm na wiosnę stosując łagodne i bezpieczne sposoby, w tym autorską dietę detoksykacyjną. Stworzyłam cały program oczyszczający, zgodnie z którym prowadzę wiosenne wyjazdy.
Jestem absolwentką "Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" sygnowanej przez francusko - niemiecki "Avicenna Instytut". Swoją edukację dietetyczną kontynuuję ciągle i nieprzerwanie, wręcz fascynuję się nią. Ukończyłam 2-letnie szkolenie medycyny chińskiej w kierunku diagnostyki, akupunktury, czytania z twarzy. Moimi nauczycielami byli / są Ina i Claude Diolosa, prof. Elisabeth Rochat de la Valley, Paweł Cynk-Borucki, lek. med. Michał Richter, lek. med. Bartosz Chmielnicki, lek. med. Caitlin Donovan, Magdalena Wdowiak, Jeremy Ross, prof. dr Yifan Yang, Inge Dougans, prof. dr Sun Peilin - moją pełną edukację znajdziesz poniżej.
Uczę profilaktyki zdrowia i holistycznego podejścia do człowieka, które głosił Hipokrates - jak żyć oraz co jeść, żeby nie chorować.
Dodatkowym bardzo ważnym aspektem w mojej profilaktyce było ćwiczenie stylu EDO – Energia Działań Oddechowych, medytacji oraz masażu leczniczego, a moim nauczycielem Feng Shui był Jacek Kryg.
W styczniu 2008 r. założyłam PIĘĆ SMAKÓW Akademię Odżywiania dla Zdrowia, w ramach której prowadzę praktyczne warsztaty naturalnego i (przede wszystkim!) smacznego gotowania, a także relaksacyjne wyjazdy zdrowotne (oczyszczające, ziołowe, wakacyjne, rodzinne, kobiece, wzmacniające) w kameralnych i urokliwych miejscach Polski, na łonie natury. Inspiruję i wspieram rozwój człowieka do bycia samodzielnym w dążeniu ku równowadze, która objawia się dobrym samopoczuciem. Z sukcesem.
W swojej kuchni czerpię inspiracje z natury, z połączenia medycyny naturalnej i współczesnej nauki o żywieniu, zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian), z nauk Św. Hildegardy, z wieloletniej obserwacji oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Maroko, Tanzanii).
W Warszawie prowadzę konsultacje indywidualne (porady żywieniowe).Prowadzę szkolenia dla firm "Odzyskaj energię w biurze", a także wykłady w szkołach i przedszkolach (dla personelu i dla rodziców).
Mam przyjemność gościć z wykładami np. w Muzeum Azji i Pacyfiku lub przy projekcie "Joga w parku". Pisuję artykuły do różnych czasopism o tematyce zdrowotnej np. w "Zdrowiu", a także bywam gościem Dzień Dobry TVN, radiowej "Trójce", PIN, Plus czy RDC jako ekspert odżywiania dla zdrowia.
Przy organizacji warsztatów zdrowego gotowania współpracuję z lekarzami i specjalistami z dziedziny żywienia: lek. med. Anna Romanowska, lek. med. Elżbieta Nowik - Mroziewicz, lek. med. Urszula Chorzępa, Anna Kremnicka, lek. med. Grażyna Rogulska, lek. med. Piotr Trojniak, lek. med. Leonid Stadnik, lek. med. Tomasz Sulikowski, lek. med. Mariusz Andruszkiewicz, Piotr Boruc.
Przy projekcie "Przez żołądek do zdrowego serca" oraz "Dieta w profilaktyce chorób nowotworowych" współpracowałam z Małgorzatą Desmond z Centrum Medycyny Żywienia przy Carolina Medical Center w Warszawie prowadząc praktyczne warsztaty gotowania dla pacjentów CMŻ.
Ukończyłam studia magisterskie "Komunikacja interpersonalna" w Niemczech oraz we Francji. Jestem tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.
Uwielbiam podróżować (daleko i blisko) i poznawać naturę naszej wspaniałej planety Ziemi oraz obserwować i uczestniczyć w życiu innych. Spotkanie z drugim człowiekiem jest dla mnie ogromnie ubogacające. Podróże nauczyły mnie m.in. cenić prostotę, a także cieszyć się każdą chwilą i pięknem życia na tym świecie. Postrzegam moje życie po prostu jako cud i radość, a to co niesie, przyjmuję jako najlepsze dla mnie w danym momencie :) Tsunami, które przeżyłam w Tajlandii w 2004 roku, było przełomem w moim życiu - osobista relacja w artykule "Tsunami - moje drugie życie".
Staram się spędzać dużo czasu z dala od zgiełku, w naturze, która mnie równoważy i odpręża.
Najbliższe terminy |
|
---|---|
19.05 - 22.05 | Ziołowy wyjazd majowy w naturę - 1 OSTATNIE MIEJSCE |
02.06 - 05.06 | Magiczne Oczyszczanie i Odmładzanie |
23.07 - 30.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem - OSTATNIE MIEJSCA DLA 3 RODZIN |
30.07 - 06.08 | Moc regeneracji z natury |
Dowiesz się o moich inspirujących warsztatach, wyjazdach i nowościach.