W szkole średniej jeszcze bardziej zainteresowałam się zdrowym odżywianiem. Testowałam na sobie różne metody, od diety rozdzielnej poprzez jedzenie surowych warzyw i owoców. Aż wreszcie trafiłam na medycynę chińską i wszelkie aspekty żywieniowe z nią związane, które były dla mnie cudownym odkryciem starych korzeni naszych prababek.

Poprzednie sposoby odżywania, o których wyżej wspominam, wydawały mi się na początku bardzo zdrowe. Jednak szybko zaobserwowałam, że nasiliły one moje dolegliwości np. ciągle zimne dłonie i stopy. Teraz wiem, co ma, a czego nie ma być w moim jadłospisie.

Wiosenny post (odstawienie pokarmu przez 5 dni), jako formę oczyszczania organizmu, mam również za sobą. Było to niesamowite doświadczenie. Namacalnym skutkiem oczyszczania było pozbycie się już nie do wytrzymania bólu kręgosłupa (a chciano mi go operować). Od tego czasu co roku oczyszczam organizm na wiosnę stosując łagodną, bezpieczną i przede wszystkim skuteczną dietę detoksykacyjną. Stworzyłam cały program oczyszczający, zgodnie z którym prowadzę wiosenne wyjazdy.

Jestem absolwentką m.in. „Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” sygnowanej przez francusko – niemiecki „Avicenna Instytut”. Swoją edukację holistyczną kontynuuję nieprzerwanie, wręcz fascynuję się nią. Moimi nauczycielami byli / są Ina i Claude Diolosa, Elisabeth Rochat de la Valley, Paweł Cynk-Borucki, lek. med. Michał Richter, lek. med. Bartosz Chmielnicki, lek. med. Caitlin Donovan, Magdalena Wdowiak, Jeremy Ross, prof. dr Yifan Yang, Inge Dougans, prof. dr Sun Peilin. Całą moją edukację znajdziesz na dole strony 🙂

Z sukcesem moich uczestników uczę profilaktyki zdrowia (zapobieganiu chorobom) i holistycznego podejścia do siebie, które głosił Hipokrates – jak żyć oraz co jeść, żeby nie chorować.

Dodatkowym bardzo ważnym aspektem w mojej praktyce było ćwiczenie stylu EDO – Energia Działań Oddechowych, medytacji oraz masażu leczniczego, a moim nauczycielem Feng Shui był Jacek Kryg.

Warsztaty gotowania dla zdrowia zaczęłam prowadzić jesienią 2007 roku. Stworzyłam PIĘĆ SMAKÓW Akademię Odżywiania dla Zdrowia, w ramach której organizuję i prowadzę wyjazdowo praktyczne warsztaty zdrowotne (oczyszczające, ziołowe, wakacyjne, rodzinne, kobiece, trawienne, wzmacniające) w kameralnych i urokliwych miejscach Polski, na łonie natury.

W swojej kuchni czerpię inspiracje z natury, z połączenia medycyny naturalnej i współczesnej nauki o żywieniu, zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian), z nauk Św. Hildegardy, z wieloletniej obserwacji oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Maroka, Tanzanii).

W Warszawie konsultuję indywidualne (porady żywieniowe).

Prowadzę szkolenia dla firm „Odzyskaj energię w biurze”, a także wykłady w szkołach i przedszkolach (dla personelu i dla rodziców).
Wielokrotnie gościłam z wykładami np. w Muzeum Azji i Pacyfiku, przy projekcie „Joga w parku”. Pisuję artykuły do różnych czasopism o tematyce zdrowotnej np. w „Zdrowiu”.
Jako ekspert odżywiania dla zdrowia gościłam m.in. w:

Od lat współpracuję z lekarzami i terapeutami, którym moje działania warsztatowe ułatwiają prowadzenie pacjenta: lek. med. Anna Romanowska, lek. med. Elżbieta Nowik – Mroziewicz, lek. med. Urszula Chorzępa, Anna Kremnicka, Jolanta Helwing, lek. med. Grażyna Rogulska, lek. med. Krzysztof Romanowski, lek. med. Tomasz Sulikowski, lek. med. Piotr Trojniak, lek. med. Leonid Stadnik, lek. med. Mariusz Andruszkiewicz, Piotr Boruc.

Przy projekcie „Przez żołądek do zdrowego serca” oraz „Dieta w profilaktyce chorób nowotworowych” współpracowałam z Małgorzatą Desmond z Centrum Medycyny Żywienia przy Carolina Medical Center w Warszawie prowadząc praktyczne warsztaty gotowania dla pacjentów CMŻ.

Ukończyłam studia magisterskie „Komunikacja interpersonalna” w Niemczech oraz we Francji. Jestem tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.

Uwielbiam podróżować (daleko i blisko) i poznawać naturę naszej wspaniałej planety Ziemi oraz obserwować i uczestniczyć w życiu innych. Spotkanie z drugim człowiekiem jest dla mnie ogromnie ubogacające. Podróże nauczyły mnie m.in. cenić prostotę, a także cieszyć się każdą chwilą i pięknem życia na tym świecie. Postrzegam moje życie po prostu jako cud i radość, a to co niesie, przyjmuję jako najlepsze dla mnie w danym momencie 🙂 Tsunami, które przeżyłam w Tajlandii w 2004 roku, było przełomem w moim życiu – osobista relacja w artykule „Tsunami – moje drugie życie„.

Spędzam dużo czasu w naturze, która mnie odpręża, równoważy i wzmacnia.

Gdziekolwiek jestem nie może ominąć mnie wizyta na targu. Tam upajam się zapachem świeżych warzyw i owoców oraz rozmowami ze sprzedawcami często własnych wyrobów.
Lubię prace w ogrodzie i nigdy nie zakładam gumowych rękawiczek do plewienia 🙂 choć wiem, że moje ręce niszczą się. Ważniejszym dla mnie jest bezpośredni kontakt z ziemią, w której rosną rośliny 🙂 A o dłonie dbam po skończonej pracy i też jest dobrze 🙂

W kuchni, gdy gotuję, stale odkrywam coś nowego, jednak najważniejszy jest ten ciągły i już znany mi relaks, który towarzyszy – on jest tak cudny, że tęsknie, gdy nie gotuję. Moje myśli, moje ciało są w świecie smaków, zapachów i innych odczuć związanych właśnie z gotowaniem 🙂 To uczucie jest tak piękne, że chcę się z Wami tym dzielić, abyście mogli je przenosić do Waszych domów 🙂

Seminaria, szkolenia i kursy z Tradycyjnej i Klasycznej Medycyny Chińskiej, które ukończyłam:

  • Choroby z Gorąca (wen bing 溫病) oraz 4 Warstwy (si fen 四分) (choroby sezonowe) – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2022
  • Sześć Nadzwyczajnych Fu 奇恆之府 z dokładnym omówieniem Mózgu, Pęcherzyka Żółciowego i Mai (naczynia krwionośne) – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2021
  • Siedem emocji – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2020-2021
  • Płyny ciała Jīn Yè 津液 – związki z organami i obiegami. Patologia płynów ciała, śluz Tán yǐn 痰飲 – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2021
  • Potrójny Ogrzewacz i jego meridian Shaoyang ręki. Żołądek, fizjologia i patologia. Meridian Żołądka Yangming nogi – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2020
  • Podwójny aspekt Serca, Ogień cesarski i ministerialny. Krew i Duch: ciepło witalne i oświecone rozróżnianie. Meridian ręki Shaoyin 手少陰 – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2020
  • The meaning of 4 cardinal directions in chinese medicine – Joan Duveen – 2020
  • 4 emanacje, czyli archetypy 5 przemian – lek. med. Michał Richter – 2020
  • Onkologia – dieta i zapobieganie wg medycyny chińskiej – prof. Sun Peilin – 2019
  • Funkcje i zaburzenia układu hormonalnego – Inge Dougans – 2018
  • Postawa lekarza doskonałego (da yi) jako podstawa dla tworzenia relacji pacjent-lekarz – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2017
  • Wyczerpanie i wycieńczenie – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2017
  • Smaki pożywienia i smak życia – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2017
  • Diagnoza z języka i z pulsu wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w praktyce, 2 części – prof. dr Yifan Yang – 2016
  • Leczenie zaburzeń ginekologicznych – połączenie zachodniego ziołolecznictwa i medycyny chińskiej – Jeremy Ross – 2016
  • Bezsenność jedną z dróg do depresji – Claude Diolosa – 2016
  • Diagnoza z twarzy, pulsu I języka w zastosowaniu praktycznym – Claude Diolosa – 2016
  • TCM Mindmapping – Claude Diolosa – 2015
  • Kurs Podstawowy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w kierunku diagnostyki, akupunktury, czytania z twarzy – lek. med. Bartosz Chmielnicki, lek. med. Michał Richter, lek.med. Caitlin Donovan – 2011-2012
  • Dietetyka TCM indywidualne lekcje – Magda Wdowiak – od 2011 – …
  • Duchy Hun i Po – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2009
  • Górne otwory ciała – prof. Elisabeth Rochat de la Vallee – 2009
  • Tradycyjna Medycyna Chińska – Paweł Cynk- Borucki 2007-2010
  • Dietetyka lecznicza wg TCM – Ina Diolosa 2007-2010

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest