Oczyść kolby kukurydzy odrywając liście oraz delikatnie usuwając z kukurydzy włoski. Dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Do szerokiego garnka wlej wodę i zagotuj. Nie sól wody, ponieważ kukurydza stanie się twarda i niesmaczna. Po zagotowaniu się wody wrzuć kukurydzę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut (zależnie od wielkości kolb), aż ziarna staną się miękkie (możesz sprawdzić miękkość ziaren widelcem). Wyjmij kukurydzę z wody i przełóż na talerz. Posmaruj pesto (przepis). Przyozdób czerwoną papryką.
Kukurydzę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to u dziadków jadaliśmy ją z masełkiem i solą. Dziś w wielu miejscach Polski można znów spotkać na rogu ulicy panią stojącą z garnkiem pełnym ugotowanej ciepłej kukurydzy, która smaruje ją masłem i sypie solą. Pycha :) Mój letni przysmak.
W domu sama przyrządzam kukurydzę i pesto jest do niej świetnym dodatkiem. Proste i sycące danie np. na letnią kolację :) Tym bardziej, że szybko znika z talerza :)
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
19.05 - 22.05 | Ziołowy wyjazd majowy w naturę - 1 OSTATNIE MIEJSCE |
02.06 - 05.06 | Magiczne Oczyszczanie i Odmładzanie |
23.07 - 30.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem - OSTATNIE MIEJSCA DLA 3 RODZIN |
30.07 - 06.08 | Moc regeneracji z natury |
Dowiesz się o moich inspirujących warsztatach, wyjazdach i nowościach.