W kubeczku wymieszaj kaszkę orkiszową ze szklanką zimnej wody.
Resztę wody zagotuj w garnku. Dodaj sezam i migdały oraz rozmieszaną w kubeczku kaszkę, a następnie gałkę lub cynamon i sól. Gotuj ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zestaw z ognia, dodaj masło. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 minut.
Serwuj ze świeżymi jagodami (latem) lub z jagodami ze słoika (w innych porach roku).
Polecam jagody o każdej porze roku. Mają wiele składników odżywczych. Warto je wekować, gdy sezon w pełni. Można je kupić bezpośrednio od osób zbierających jagody w lesie lub na bazarkach lub samemu wybrać się na jagody (taka wycieczka uczy cierpliwości) :)
Często kupuję płatki orkiszowe i mielę na drobną kaszkę - jest to wersja pełnoziarnista.
Kaszka orkiszowa jest w swej prostocie moim ulubionym śniadaniem lub kolacją (przynosi wewnętrzny spokój), nie tylko wiosną czy latem, a na jagody mam ochotę przez cały rok. Pycha :)
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
20.01online | Pięć Przemian od podstaw |
04.02 - 07.02 | Potęga Trawienia - wyjazd |
10.02online | Zioła i przyprawy w kuchni |
18.03 - 21.03 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
17.06 - 20.06 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
24.07 - 31.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem |
31.07 - 07.08 | Moc regeneracji z natury - wyjazd |