Składniki
  • 7 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
  • 1 l wody
  • 1 łyżka zmielonego sezamu
  • 1 łyżka zmielonych migdałów
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania

W kubeczku wymieszaj kaszkę orkiszową ze szklanką zimnej wody.
Resztę wody zagotuj w garnku. Dodaj sezam i migdały oraz rozmieszaną w kubeczku kaszkę, a następnie gałkę lub cynamon i sól. Gotuj ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zestaw z ognia, dodaj masło. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 minut.

Serwuj ze świeżymi jagodami (latem) lub z jagodami ze słoika (w innych porach roku).

Polecam jagody o każdej porze roku. Mają wiele składników odżywczych. Warto je wekować, gdy sezon w pełni. Można je kupić bezpośrednio od osób zbierających jagody w lesie lub na bazarkach lub samemu wybrać się na jagody (taka wycieczka uczy cierpliwości) 🙂
Często kupuję płatki orkiszowe i mielę na drobną kaszkę – jest to wersja pełnoziarnista.
Kaszka orkiszowa jest w swej prostocie moim ulubionym śniadaniem lub kolacją (przynosi wewnętrzny spokój), nie tylko wiosną czy latem, a na jagody mam ochotę przez cały rok. Pycha 🙂

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments