Składniki
  • ½ kg mąki orkiszowej
  • 3 żółtka
  • ok. ¼ szkl. wody
  • szczypta soli
  • ½ szkl. zmielonego maku
  • 1,5 l wody do gotowania kluseczek
  • 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiej mąkę tworząc mały kopczyk, w środku zrób dziurkę na żółtka i wodę. Połącz i dobrze wyrób ciasto. Dodaj sól, mak i znów dobrze wyrób.

Formuj z ciasta cienkie ruloniki średnicy ok. 1,5 cm i pokrój na drobne kluseczki.

Czasem dla zabawy i przyjemności cienko wałkuję ciasto i wykrawam z niego gwiazdki, aby podkreślić odświętność potrawy 🙂

W garnku zagotuj ok. 1,5 l wody, dodaj łyżeczkę masła. Wrzucaj kluseczki do wrzątku. Gdy podpłyną pod wierzch, gotuj jeszcze ok. 1 min. Odcedź.

Kluseczki można przygotować wcześniej.
Chłodne kluseczki zalewaj na talerzu gorącym barszczem czerwonym (przepis).

Kluseczki z makiem to u mnie potrawa wigilijna i robi się ją tylko raz w roku. Przepis pochodzi z domu rodzinnego mojej mamy, czyli z Borów Tucholskich, gdzie z dziada pradziada do barszczu czerwonego, którym rozpoczynano kolację wigilijną, przygotowywano nie uszka z kapustą i grzybami, lecz własnoręcznie przygotowywane kluseczki z makiem na słono. Do dziś tradycja kluseczek z makiem jest skrzętnie pielęgnowana w moim domu. Ciekawostką jest fakt, że jak dotąd nie spotkałam nikogo, u kogo robiłoby się takie właśnie kluseczki do barszczu czerwonego 🙂
Zachęcam do jedzenia maku ze względu na dużą zawartość wapnia, który zapewnia nam mocne kości 🙂

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments