Imbir zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plasterki, pomarańczę w trochę grubsze i wrzuć do dzbanka na herbatę. Dodaj goździki, liście stewii lub pokrojone daktyle i owoce goji.
Wszystkie składniki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min. do zaparzenia.
Napój imborowo - pomarańczowy odkryłam pewnej zimy będąc w 2 różnych knajpkach. Podawali z dużą ilością goździków i z miodem. To była miłość od pierwszego wejrzenia - nie dość, że mnie rozgrzewał, to i lekko nawilżał, jak dla mnie rewelacyjnie zrównoważony :) Nie jestem zbyt wielką fanką cytrusów zimą, jednak napój imbirowo - pomarańczowy jest wyjątkowy. Serwuję go w moim domu czasami, aby odświeżyć organizm, a jednocześnie rozgrzać.
Pycha, bardzo polecam :)
Dodałam stewię (rośnie na moim kuchennym ziołowym parapecie) dla słodyczy, zamiast miodu i owoce goji dla równowagi, z których w Chinach też parzy się herbatkę. Jeśli nie masz 2 ostatnich składników, dodaj po prostu miód lub ksylitol - będzie równie smaczna :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
20.01online | Pięć Przemian od podstaw |
04.02 - 07.02 | Potęga Trawienia - wyjazd |
10.02online | Zioła i przyprawy w kuchni |
18.03 - 21.03 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
17.06 - 20.06 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
24.07 - 31.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem |
31.07 - 07.08 | Moc regeneracji z natury - wyjazd |