Migdały upraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.
Przełóż do słoiczków, zalej oliwą i wstaw do lodówki.
Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy, a czasem i dłużej :)
Zobacz również przepis na ostre pesto z rukolą (klik).
Latem, gdy jest sezon na świeżą bazylię i rośnie mi ona w ogrodzie lub na kuchennym parapecie ziołowym, robię sporo słoiczków pesto. U mnie w domu ma ono bardzo szerokie zastosowanie.
Pesto świetnie nadaje się do:
- makaronu (u mnie jada się pełnoziarnisty)
- chleba (piekę własny na zakwasie) jako pasta zamiast masła
- warzyw np. na parze lub pieczonych w piekarniku
- do sosów itd.
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
20.01online | Pięć Przemian od podstaw |
04.02 - 07.02 | Potęga Trawienia - wyjazd |
10.02online | Zioła i przyprawy w kuchni |
18.03 - 21.03 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
17.06 - 20.06 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
24.07 - 31.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem |
31.07 - 07.08 | Moc regeneracji z natury - wyjazd |