Akademia » Przepisy » Przepis na żurek

Przepis na żurek

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 7-8 suszonych grzybów leśnych lub innych (pieczarki, boczniaki)
  • duża szczypta pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • 1,5 l ciepłej wody
  • ½ szklanki żytniego zakwasu (przepis)
  • liść laurowy / cząber / tymianek / majeranek
  • 1 ząbek czosnku


Sposób przygotowania

W kubku wymieszaj zakwas z ½ szklanki zimnej wody.
Na oliwie uduś cebulę, dodaj pokruszone grzyby lub / i pokrojone pieczarki / boczniaki, pieprz, ziele angielskie, chwilę duś, dodaj, sól i ciepłą wodę. Gotuj ok. 5 min. Dodaj rozcieńczony zakwas, liść laurowy, cząber, tymianek, majeranek i przegotuj.
Na koniec, po odstawieniu z ognia, dodaj wyciśnięty czosnek.

Podawaj z ugotowanym jajkiem i chrzanem oraz jeśli lubisz, z ziemniakami.
Do żurku świetnie pasuje też rzeżucha / szczypiorek lub inna zielenina.

Żurek uwielbiam jadać na śniadanie lub na obiad, szczególnie w porze jesienno-zimowej. Po takim posiłku czuję sytość na długo, jest mi ciepło i mam siłę do pracy.
Kiedyś na śniadanie ludzie jedli właśnie żurek / barszcz lub inną zaliwajkę. Nadal tak może być, od nas zależy. Zachęcam wrócić do korzeni, bo nasi dziadowie wiedzieli, dlaczego warto jeść takie śniadanie.


Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Autor przepisu: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2020 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.