Składniki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 7-8 suszonych grzybów leśnych lub innych (pieczarki, boczniaki)
  • duża szczypta pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • 1,5 l ciepłej wody
  • ½ szklanki żytniego zakwasu (przepis)
  • liść laurowy / cząber / tymianek / majeranek
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania

W kubku wymieszaj zakwas (przepis) z ½ szklanki zimnej wody.
Na oliwie uduś cebulę, dodaj pokruszone grzyby lub / i pokrojone pieczarki / boczniaki, pieprz, ziele angielskie, chwilę duś, dodaj, sól i ciepłą wodę. Gotuj ok. 5 min. Dodaj rozcieńczony zakwas, liść laurowy, cząber, tymianek, majeranek i przegotuj.
Na koniec, po odstawieniu z ognia, dodaj wyciśnięty czosnek.

Podawaj z ugotowanym jajkiem i chrzanem oraz jeśli lubisz, z ziemniakami.
Do żurku świetnie pasuje też rzeżucha / szczypiorek lub inna zielenina.

Żurek uwielbiam jadać na śniadanie lub na obiad, szczególnie w porze jesienno-zimowej. Po takim posiłku czuję sytość na długo, jest mi ciepło i mam siłę do pracy.
Kiedyś na śniadanie ludzie jedli właśnie żurek / barszcz lub inną zaliwajkę. Nadal tak może być, od nas zależy. Zachęcam wrócić do korzeni, bo nasi dziadowie wiedzieli, dlaczego warto jeść takie śniadanie.

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments