Składniki
  • 2 kolby ekologicznej kukurydzy cukrowej
  • pesto
  • papryka marynowana (do ozdoby)
Sposób przygotowania

Oczyść kolby kukurydzy odrywając liście oraz delikatnie usuwając z kukurydzy włoski. Dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Do szerokiego garnka wlej wodę i zagotuj. Nie sól wody, ponieważ kukurydza stanie się twarda i niesmaczna. Po zagotowaniu się wody wrzuć kukurydzę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut (zależnie od wielkości kolb), aż ziarna staną się miękkie (możesz sprawdzić miękkość ziaren widelcem). Wyjmij kukurydzę z wody i przełóż na talerz. Posmaruj pesto (przepis). Przyozdób czerwoną papryką.

Kukurydzę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to u dziadków jadaliśmy ją z masełkiem i solą. Dziś w wielu miejscach Polski można znów spotkać na rogu ulicy panią stojącą z garnkiem pełnym ugotowanej ciepłej kukurydzy, która smaruje ją masłem i sypie solą. Pycha 🙂 Mój letni przysmak.

W domu sama przyrządzam kukurydzę i pesto jest do niej świetnym dodatkiem. Proste i sycące danie np. na letnią kolację 🙂 Tym bardziej, że szybko znika z talerza 🙂

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments