Przepisy dla zdrowia

Jedzenie jest najlepszą medycyną 🙂

Podaję niektóre z moich kulinarnych potraw dla zdrowia 🙂 Kuchnia może być prosta, łatwa i smaczna, a do tego wzmacniać Twoje zdrowie, a nawet leczyć. Daj się tylko ponieść wodzom fantazji 🙂 I nie musisz stosować żadnej diety odchudzającej (jestem przeciwniczką wszelkich diet odchudzających, bo rozregulowują i niszczą organizm), wystarczy naturalne, regularne i zbilansowane jedzenie.

Wszystkie przepisy są wg kuchni pięciu przemian.

Chętnie zamieszczę też Twoje przepisy na różne potrawy / zupy / napoje / desery, jeśli tylko masz ochotę się nimi podzielić z innymi i dać inspirację do wspólnego tworzenia / gotowania. Przepisy na zdrowe potrawy proszę prześlij na adres e-mail Akademii:
Autor przepisu zostanie podany przy każdym przepisie.

Gotuj smacznie, jedz z apetytem i czuj się zdrowo 🙂 – Anna Krasucka

SMACZNEGO !


Truskawki przekrój na pół, wrzuć do garnka, postaw na ogień i doprowadź do zagotowania. Dodaj mus gruszkowy, cynamon i sól. Gotuj ok 5 min.Miętę drobno posiekaj i połóż na spód miseczki, w której będziesz serwować truskawki.Truskawki włóż do miseczki, polej 2 łyżkami mleka kokosowego i przyozdób płatkami róży.Truskawki są smaczne zarówno na...
W kubku wymieszaj zakwas (przepis) z ½ szklanki zimnej wody.Na oliwie uduś cebulę, dodaj pokruszone grzyby lub / i pokrojone pieczarki / boczniaki, pieprz, ziele angielskie, chwilę duś, dodaj, sól i ciepłą wodę. Gotuj ok. 5 min. Dodaj rozcieńczony zakwas, liść laurowy, cząber, tymianek, majeranek i przegotuj.Na koniec, po odstawieniu z ognia, d...
Ubij jajka dodając mąkę i wodę naprzemiennie oraz sól. Wlej czerwoną wodę pozostałą po gotowanych buraczkach i wymieszaj. Konsystencja ciasta, którą można regulować wodą, powinna być dość rzadka, wtedy naleśniki wychodzą cienkie (takie lubię). Odstaw ciasto na godzinę.Odstane ciasto zgęstnieje, więc możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Naleśniki...
Jeśli nać jest młoda, użyj wszystko - liście i łodygi. Jeśli nać jest starsza, łodygi mogą być łykowate, więc je oddziel i użyj np. do zupy, a pesto zrób z samej naci.Orzechy włoskie lekko podpraż na suchej patelni. Pestki dyni również.Opcjonalnie dodaj czarne oliwki, nadają ciekawy smak.Cytrynę (eko) użyj wraz ze skórką.Wszystkie składniki zmi...
Wodę zagotuj, rzuć kaszę jaglaną, dodaj w kostkę pokrojoną marchew, pietruszkę, buraki, ziemniak, ogórkii dojrzałe owoce fasolki szparagowej.Wsyp pieprz i gotuj, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodaj pokrojony w paski jarmuż, sól do smaku i gotuj jeszcze ok. 1 minutę. Wyłącz.Zupę posyp posiekanymi ziołami (lubczyk, natka, szczypiorek)...
Ogórki umyj i namocz w lekko osolonej wodzie (na 1 l wody 1 łyżeczka soli kamiennej) na 4-5 godzin (można krócej). Wyjmij.Do litrowego słoika włóż 3 ząbki czosnku i kwiatostan kopru. Ogórki układaj pionowo, bardzo ciasno, ciemnym końcem do dołu. Na wierzch można położyć maleńkie ogóreczki. Na samej górze połóż pozostały czosnek, liść ko...
W garnku na zupę zagotuj wodę, dodaj drobno pokrojoną marchew, ziemniak, pietruszkę, seler i por.Gotuj ok. 20 minut, potem dodaj ziele angielskie i pieprz, sos sojowy lub sól oraz cieciorkę, a po chwili obrane ze skórki i grubo pokrojone pomidory, liście laurowe, amarantus, masło i pokrojone grzyby.Gotuj kolejne 20 minut.Na talerzu posyp posiek...
Do dużego słoja włóż przekrojone jabłka lub skórki z jabłek, aby wypełniły ok. ¾ słoja.Przygotuj roztwór wody z cukrem + ew. miodem, aby był lekko słodki (przybliżone proporcje - 5 szklanek wody na 2 łyżki cukru (miodu). Wlej do słoja tyle roztworu, aby przykrył jabłka / skórki, ale nie wypełnił słoja po brzegi (zawartość będzie fermentować...
Orzechy włoskie lekko podpraż na suchej patelni.Cytrynę (eko) użyj wraz ze skórką.Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę, chyba, że wolisz, aby wyczuwalne były małe grudki (też ciekawe doznanie dla podniebienia).Gotowe pesto przełóż do słoiczków, zalej oliwą i wstaw do lodówki.Tak przygotowane pesto przechowuje się na...
Migdały i siemię namocz w wodzie na ok 1 godz.Wszystkie składniki porządnie zmiksuj, gęstość regulując wodą.Ten koktajl jest genialny w swej prostocie, a jego boski smak pozwala się odprężyć i zapomnieć o całym świecie. Sezon na truskawki jest krótki, zatem zachęcam do korzystania z niego maksymalnie popijając m.in. boski koktajl tr...
Buraki zmiksuj na drobno w malakserze.Ogórki i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Cebulę pokrój w cienkie półplastry.Czosnek drobniutko posiekaj.Wszystkie warzywa przełóż do miski.Dodaj oliwę, pieprz i olej z czarnuszki, sok z cytryny do smaku i wymieszaj.Gotową sałatkę posyp świeżymi listkami oregano.Nie lubię marnować jedze...
Boczniaki pokrój w grube paski.Marchew i cebulę pokrój w drobną kostkę.Liście pora, selera i natki pietruszki drobno posiekaj.Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i wrzuć masło, dodaj boczniaki, marchew i cebulę. Duś kilka minut na dużym ogniu mieszając.Dodaj zieleninę i przyprawy. Wlej ciepłą wodę i gotuj ok 20 minut.Wyłącz i dodaj pos...
W kubeczku wymieszaj kaszkę orkiszową ze szklanką zimnej wody.Resztę wody zagotuj w garnku. Dodaj sezam i migdały oraz rozmieszaną w kubeczku kaszkę, a następnie gałkę lub cynamon i sól. Gotuj ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zestaw z ognia, dodaj masło. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 minut.Serwuj ze świeżymi jagodami (latem...
Daktyle namocz na kilka godzin w zimnej wodze lub 30 minut we wrzątku.Siemię lniane zalej wrzątkiem - ok. 1/2 szklanki.Migdały podpraż na suchej patelni.Wszystkie składniki zmiksuj na jednolity płyn, w razie konieczności rozrzedź wodą (gęstość koktajlu zależy od upodobań, np. ja lubię gęste koktajle).Przyozdób listkami mięty.Uwielbi...
Marchew wymyj szczotką, z jabłek wydrąż gniazda nasienne, cytrynę obierz ze skórki. Wyciśnij sok.Przelej do szklanki i udekoruj świeżą melisą.Oczywiście wszystkie składniki są ekologiczne, dlatego marchew szczotkuję, a jabłek nie obieram ze skórki. Sok jest bardzo odżywczy i orzeźwiający. Wzmacnia Krew i Cenne Płyny Ciała - polecam webi...
Czerstwy chleb namocz na noc w zimnej wodzie (tyle wody, aby przykryć chleb, ale nie za dużo, bo potem ciasto będzie zbyt rzadkie).Na drugi dzień rozgnieć miękki już chleb ręką, aby utworzyć jednolitą masę, dodaj jajko, taką ilość mąki gryczanej, aby ciasto było gęste jak śmietana, 1 łyżkę oliwy i zioła.Wymieszaj porządnie ciasto, aby było ...
Na stolnicę przesiej mąkę tworząc mały kopczyk, w środku zrób dziurkę na żółtka i wodę. Połącz i dobrze wyrób ciasto. Dodaj sól, mak i znów dobrze wyrób.Formuj z ciasta cienkie ruloniki średnicy ok. 1,5 cm i pokrój na drobne kluseczki.Czasem dla zabawy i przyjemności cienko wałkuję ciasto i wykrawam z niego gwiazdki, aby podkreślić ...
Przyprawa piernikowa ma prawdziwie świąteczny i intensywny zapach, jeśli użyjesz składników, czyli pojedynczych przypraw w całości. Oczywiście te, które da się kupić i samodzielnie zmielić. W całości kupuję kardamon, goździki (mam jeszcze zapas z mojej podróży do Afryki - niesamowity zapach), ziele angielskie, pieprz czarny, gałkę ...
Zagotuj 2 l wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, śliwki, a także obrane (opcjonalnie mogą być ze skórką) i pokrojone w ósemki gruszki i jabłko, a po chwili przyprawy.Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.Zwracam uwagę, aby owoce suszone były niesiarkowane (do kupienia w sklepach ekologicznych).Mój ulubiony kompot, słodki i d...
Kapustę włóż do dużego garnka i wlej tyle wody, aby przykryć dno. Jeśli nie masz dużego garnka, pokrój kapustę wedle możliwości garnkowych. Postaw na ogień i niech się gotuje do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolej wrzątku, aby kapusta się nie przypaliła.Wyjmij na talerz, pokrój w grube plastry, i na gorącą kapustę połóż kawałki masła,...
Oczyść kolby kukurydzy odrywając liście oraz delikatnie usuwając z kukurydzy włoski. Dokładnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Do szerokiego garnka wlej wodę i zagotuj. Nie sól wody, ponieważ kukurydza stanie się twarda i niesmaczna. Po zagotowaniu się wody wrzuć kukurydzę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut (zależnie od wielkości kolb), a...
Migdały upraż na suchej patelni.Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.Przełóż do słoiczków, zalej oliwą i wstaw do lodówki.Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy, a czasem i dłużej :)Zobacz również przepis na ostre pesto z rukolą (klik).Latem, gdy jest sezon...
Imbir zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plasterki, pomarańczę w trochę grubsze i wrzuć do dzbanka na herbatę. Dodaj goździki, liście stewii lub pokrojone daktyle i owoce goji.Wszystkie składniki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min. do zaparzenia.Napój imbirowo - pomarańczowy odkryłam pewnej zimy będąc w 2 różnych knajpkach. Podawali ...
Na rozgrzaną patelnię włóż masło, dodaj pokrojony szczypiorek i chwilę podduś.W misce porządnie roztrzep jajka i wlej je na patelnię. Popierz, posól i dodaj pokrojonego pomidora.Delikatnie mieszaj, aby jajecznica się nie przypaliła, a pomidory nie do końca rozwaliły.Gotową jajecznicę przełóż na talerzyk, po wierzchu posyp posiekaną rukolą :...
Groch przepłucz i namocz w wodzie na kilka godzin, zmieniając ją 3 razy. Ugotuj w świeżej wodzie. Kapustę drobno pokrój, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około godziny. Dodaj uduszoną cebulę, przykryj i duś jeszcze kilka minut.Groch wymieszaj z kapustą i całość dopraw.Tradycyjna, staropolska potrawa wigilijna, prosta i smaczna :) Cho...
Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę lub plastry, wrzuć do garnka kamiennego lub do dużego słoja i zalej wodą. Dodaj całe ząbki czosnku i sól. Według uznania można dodać inne zioła do smaku typu liść laurowy, ziele angielskie, majeranek itd.Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do fermentacji.Mieszaj 1 x dziennie drewnianą łyżką...
Maślaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój.Cebulę pokrój w kostkę i uduś na oliwie lub maśle. Dodaj maślaki, pieprz (lubię dużo pieprzu w połączeniu z grzybami), sól i ew. wodę, jeśli grzyby miałyby przywierać do garnka.Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.Gotowy sos posyp na talerzu posiekanym szczypiorkiem.Od dziecka uwielbiam chodzić ...
Do garnka lub na patelnię, w której będziesz dusić pokrzywę ze szpinakiem, wlej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, a po zeszkleniu i czosnek, dodaj pieprz, majeranek / tymianek, sól i grubo pokrojony szpinak oraz drobno pokrojone listki pokrzywy. Dodaj jeszcze kilka łyżek wrzątku i duś ok. 5 minut pod przykryciem. Gotowe danie można posypać świeżym...
Wodę zagotuj, dodaj mleko, potem pieprz, sól i umyty i pokrojony szczaw. Pogotuj ok 5-7 minut. Odstaw z ognia.Wlej mieszając roztrzepane jajka (powstaną takie farfocle, jak ja to mówię :)i zupa gotowa.Zupa jest moim przysmakiem, gdy przychodzi wiosna. Wtedy czym prędzej wybieram się do lasu lub na łąkę w poszukiwaniu pierwszych listków ...
1/2 kg soczewicy zalać zimną wodą, zagotować, odlać wodę, zalać świeżą wodą i gotować 10 min.do 3 litrów wrzątku wsypać szczyptę tymianku,dodać 3 duże marchewki i 2 duże pietruszki pokrojone na ćwiartki,3 duże cebule przekrojone na pół, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę imbiru i kolendry, 1/3 łyżeczki chili oraz 1 łyżeczkę kminku mielonegododać socze...
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, dolać wrzątek, wsypać pokruszone orzechy, migdały i pokrojone daktyle. Dodać imbir i lawendę. Dolać wodę, jeśli uprzednio dolany wrzątek został wchłonięty przez płatki i owoce.SMACZNEGO :)Komentarz autorki :)Mam nowy przepis! sam się ułożył, bo mój przyjaciel wrócił z Prowansji i przywiózł w...
Wlej wodę do garnka i postaw na ogień. Zagotuj. Dodaj w całości obrane buraki, marchew, pietruszkę, grzybki suszone i śliwki. Gdy się prawie zagotuje, dodaj seler, por, pieprz, ziele angielskie i imbir. Następnie dodaj sól, a po chwili sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Potem dodaj suszony tymianek, majeranek i/lub cząber oraz liście laurowe. Zag...
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek, przez chwilę duś na średnim ogniu ciągle mieszając. Jak cebula zacznie się szklić dodaj ziemniaki i wciąż duś na średnim ogniu przez 5 minut. Mieszaj, aby cebula się nie zrumieniła. Dodaj słodką paprykę w proszku i ciągle mieszając duś wszystko przez 1 minu...
Buraki wyszczotkuj i nie obieraj. Ugotuj w całości. Wyjmij z wody, obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry lub w kostkę i włóż do miski. Jeszcze ciepłe buraczki polej olejem z pestek dyni. Drobno pokrój szalotkę i dodaj do buraków. Posyp pieprzem i szczyptą soli. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.Sałatkę posyp świeżą bazylią i uprażonym...
Migdały zalej wrzątkiem, a potem obierz je ze skórki. Następnie zmiksuj migdały razem z wodą w malakserze na jednolitą masę.Gotowy napój można przecedzić przez tetrę / pieluchę, aby płyn był bez grudek, a gęstą masę można zużyć dodając do porannej kaszki.Jeśli kolor i gorzkawy smak nie przeszkadza, migdały można zmielić nie obierając ze...
W glinianym garnku, ewentualnie w szklanym słoiku wymieszaj drewnianą łyżką mąkę z wodą. Przykryj lnianą lub bawełniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (ok. 24 C) np. przy piecu, kaloryferze. Zakwas przemieszaj rano i wieczorem drewnianą łyżką.Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy - ma świeży i kwaśny zapach i nadaje się do pieczeni...
Wlej wodę do garnka, włóż kurczaka / kurę / koguta i gicz cielęcą i postaw na ogień. Zagotuj i dodaj grzyby suszone, grubo pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, po chwili seler, por, imbir, rozgniecione ziele angielskie, owoce jałowca i świeżo zmielony pieprz. Następnie posól do smaku. Dodaj sok z cytryny lub ocet, po chwili liście laurowe i z...
Pokrój dynię, pora i marchew. Wrzuć dynię i marchew na rozgrzaną oliwę, dodaj imbir i por i ciągle mieszaj na dużym ogniu przez ok. 1 min. Następnie dodaj ciepłą wodę i sos sojowy, a po chwili sok z cytryny i na końcu kurkumę i amarantus.Gotuj, aż marchew będzie miękka. Zupę zmiksuj na krem. Wlej mleko kokosowe (opcjonalnie) lub wodę, jeśli zup...
Wypłucz w garnku płatki owsiane, zalej zimną wodą i zagotuj.Dodaj śliwki, morele, gruszki, migdały, samodzielnie zmielone siemię lniane i sezam, a po chwili świeży imbir i cynamon. Na końcu szczyptę soli.Gotuj, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie można polać olejem lnianym lub s...
Zagotuj wodę i wsyp kawę zbożową, następnie dodaj troszkę miodu lub jednego daktyla, po chwili sporą szczyptę cynamonu, imbir i kardamon. Gotuj ok. 20 min. Na koniec dodaj kilka kropli zimnej wody i kilka kropli soku z cytryny.Przecedź przez sitko. I kawa wg pięciu przemian gotowa :)Pycha z odrobiną mleczka migdałowego lub kokosowego. Kawę ...
Zagotuj wodę. Dodaj grubo pokrojone suszone i świeże owoce. Po chwili przyprawy.Gotuj pod przykryciem ok. 30 min na małym ogniu.Podawaj ciepły kompot posypany płatkami migdałowymi.Jeśli kompot jest dla Ciebie za mało słodki, dodaj więcej suszonych owoców, które go dosłodzą :)Kompot przechowuje się do 5 dni w lodówce.Kompot jest bez cukr...