Maślaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój.
Cebulę pokrój w kostkę i uduś na oliwie lub maśle. Dodaj maślaki, pieprz (lubię dużo pieprzu w połączeniu z grzybami), sól i ew. wodę, jeśli grzyby miałyby przywierać do garnka.
Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Gotowy sos posyp na talerzu posiekanym szczypiorkiem.
Od dziecka uwielbiam chodzić na grzyby, a że w lasach na Pomorzu, skąd pochodzę, jest ich sporo, jeździliśmy bardzo często całą rodziną. Do dziś pielęgnuję tę tradycję i jeśli tylko znajdę się w lesie w odpowiedniej porze roku, odruchowo rozglądam się za grzybami :)
Chodzenie po lesie w poszukiwaniu grzybów, to także przygoda i spotkanie z samym sobą, a czasem nawet z dziką zwierzyną... mam kilka takich spotkań w pamięci :)
Samo bycie w lesie to również sposób na wzmocnienie odporności - czyste powietrze, ruch, cisza i spokój oraz bezwiedna medytacja / modlitwa. Dla mnie każdy pobyt w lesie jest wyjątkowym doznaniem dla ciała i ducha.
Zachęcam do chodzenia po lesie dla zdrowia i relaksu :)
Jest wiele sposobów przyrządzania grzybów. Podaję najprostszy na sos grzybowy, zarazem mój ulubiony, właśnie z maślaków, które są miękkimi / delikatnymi grzybami i prawie aż słodkimi.
Sos grzybowy rewelacyjnie pasuje do kaszy jęczmiennej, gryczanej, makaronu lub ugotowanych / upieczonych ziemniaków.
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
20.01online | Pięć Przemian od podstaw |
04.02 - 07.02 | Potęga Trawienia - wyjazd |
10.02online | Zioła i przyprawy w kuchni |
18.03 - 21.03 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
17.06 - 20.06 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
24.07 - 31.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem |
31.07 - 07.08 | Moc regeneracji z natury - wyjazd |