Akademia » Artykuły » Świeże zioła

Świeże zioła



Świeże zioła z ogródka są codziennym dodatkiem na mym stole, do każdego posiłku. Dodają aromatu i smaku potrawom dzięki zawartym w nich olejkom eterycznym. Już przy zrywaniu ziół woń unosi się w powietrzu i zachęca do jedzenia - przykładem jest cząber, melisa, rozmaryn czy oregano.
To jak aromaterapia. Czasem lubię pogładzić zioła dłonią, aby zapach ich przeniknął me zmysły. Taki ‚zabieg’ wycisza i odpręża.

Zioła odświeżają ciepłą strawę, choć ich smaki są różne - od intensywnie ostrych jak rzeżucha, szczypior, musztardowiec czy rukola do lekko gorzkich jak macierzanka, kolendra, bazylia czy lubczyk.

I chyba najważniejsza rola świeżych ziół to wsparcie trawienne - ułatwiają przetwarzanie potraw w organizmie. Sprawiają, że najbardziej ciężka potrawa nie zalegnie w żołądku. Dlatego nasze babcie zawsze używały ziół w swojej kuchni. One bardzo ceniły ich walory zdrowotne, a doświadczenie przynosiło efekt.

Ze świeżych ziół przyrządzam również napary. W tej materii królują dobrze znana mięta i melisa ale także ogórecznik czy tymianek.

Nie wyobrażam sobie kuchni bez ziół.

Zachęciłam do stosowania świeżych ziół w kuchni?

Zioła możesz uprawiać także w doniczce na parapecie kuchennym lub na balkonie. To proste. Wystarczy posiać lub wsadzić gotową sadzonkę do doniczki i podlewać. Są wdzięczne, bo rosną przez całe lato do późnej jesieni, a niektóre jak rozmaryn czy mięta są wieloletnie.

Zioła nieodzownie towarzyszą nam na każdym wyjeździe, który prowadzę, bo zioła są częścią codziennego zdrowego jadłospisu.

Ziołowego dnia Kochani ❤️

Tekst: Anna Krasucka
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Najbliższe terminy

26.11
-
29.11
Odzyskaj energię naturalnie
04.02
-
07.02
Potęga trawienia
24.07
-
31.07
Rodzinne wakacje nad jeziorem
31.07
-
07.08
Moc regeneracji z natury

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2020 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.