Wlej wodę do garnka i postaw na ogień. Zagotuj. Dodaj w całości obrane buraki, marchew, pietruszkę, grzybki suszone i śliwki. Gdy się prawie zagotuje, dodaj seler, por, pieprz, ziele angielskie i imbir. Następnie dodaj sól, a po chwili sok z cytryny. Potem dodaj suszony tymianek, majeranek i/lub cząber oraz liście laurowe. Zagotuj. Dodaj oliwę. Gotuj, aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmij warzywa (wg uznania można zostawić).
Na końcu, po wyłączeniu barszczu dodaj wyciśnięty czosnek lub / i magiczny w smaku kwas buraczany (nada mocy i aromatu barszczowi).
Na talerzu posyp barszcz natką pietruszki.
Taki wigilijny barszcz czerwony gotowało się u mnie w domu na Pomorzu od zawsze. Mama używała cząber (rośnie u nas w ogrodzie), przyprawę, która w Warszawie nie była tak znana. A gdy na studiach przygotowywałam wraz z przyjaciółmi Wigilię, jeden z kolegów podpowiedział mi patent z wyciśniętym czosnkiem na końcu, dla cudownego aromatu i podkreślenia smaku buraczków. I ten stosuję za każdym razem już od 20 lat i zawsze jest pycha i zaskakuje innych smakiem. Tym bardziej, że na Wigilię spożywamy go z kluskami z makiem na słono - tu podaję przepis :)
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
20.01online | Pięć Przemian od podstaw |
04.02 - 07.02 | Potęga Trawienia - wyjazd |
10.02online | Zioła i przyprawy w kuchni |
18.03 - 21.03 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
17.06 - 20.06 | Magiczny wyjazd oczyszczająco - odmładzający |
24.07 - 31.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem |
31.07 - 07.08 | Moc regeneracji z natury - wyjazd |