Składniki
  • ok. 2 l wody
  • 4 duże buraki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 6 suszonych śliwek
  • 3 suszone grzybki (mogą być też grzybki marynowane)
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • szczypta pieprzu
  • 2 plasterki imbiru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól morska lub kamienna do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • szczypta suszonego tymianku / majeranku / cząbru
  • 3 liście laurowe
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania

Wlej wodę do garnka i postaw na ogień. Zagotuj. Dodaj w całości obrane buraki, marchew, pietruszkę, grzybki suszone i śliwki. Gdy się prawie zagotuje, dodaj seler, por, pieprz, ziele angielskie i imbir. Następnie dodaj sól, a po chwili sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Potem dodaj suszony tymianek, majeranek i/lub cząber oraz liście laurowe. Zagotuj. Dodaj oliwę. Gotuj, aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmij warzywa (wg uznania można zostawić).
Na końcu, po wyłączeniu barszczu dodaj wyciśnięty czosnek lub / i magiczny w smaku kwas buraczany (nada mocy i aromatu barszczowi).
Na talerzu posyp barszcz natką pietruszki.

Taki wigilijny barszcz czerwony gotowało się u mnie w domu na Pomorzu od zawsze. Mama używała cząber (rośnie u nas w ogrodzie), przyprawę, która w Warszawie nie była tak znana. A gdy na studiach przygotowywałam wraz z przyjaciółmi Wigilię, jeden z kolegów podpowiedział mi patent z wyciśniętym czosnkiem na końcu, dla cudownego aromatu i podkreślenia smaku buraczków. I ten stosuję za każdym razem już od 20 lat i zawsze jest pycha i zaskakuje innych smakiem. Tym bardziej, że na Wigilię spożywamy go z kluseczkami z makiem na słono – tu podaję przepis 🙂

Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂

Autor
Anna Krasucka

Udostępnij ten wpis
FacebookTwitterEmailPinterest

Zobacz też inne przepisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments