W glinianym garnku, ewentualnie w szklanym słoiku wymieszaj drewnianą łyżką mąkę z wodą. Przykryj lnianą lub bawełniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (ok. 24 C) np. przy piecu, kaloryferze. Zakwas przemieszaj rano i wieczorem drewnianą łyżką.
Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy - ma świeży i kwaśny zapach i nadaje się do pieczenia chleba albo do ugotowania żurku (przepis).
Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Najbliższe terminy |
|
---|---|
19.05 - 22.05 | Ziołowy wyjazd majowy w naturę - 1 OSTATNIE MIEJSCE |
02.06 - 05.06 | Magiczne Oczyszczanie i Odmładzanie |
23.07 - 30.07 | Rodzinne wakacje nad jeziorem - OSTATNIE MIEJSCA DLA 3 RODZIN |
30.07 - 06.08 | Moc regeneracji z natury |
Dowiesz się o moich inspirujących warsztatach, wyjazdach i nowościach.