Opis
|
Domowe przetwory to najlepszy sposób na zatrzymanie smaków i aromatów lata. Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory - oryginalne jednogarnkowe potrawy, powidła, soki, przeciery, kompoty, sosy, octy ziołowe i owocowe - możliwości jest wiele. Wszystkie te w jesienne lub zimowe dni smakują szczególnie, a do tego są pełnowartościowym pożywieniem.
Na warsztatach samodzielnie przygotujesz, pod moim czujnym okiem, potrawy jednogarnkowe na słono, a następnie je zawekujesz. Te potrawy są zbawieniem wtedy, gdy nie masz czasu na większe gotowanie. Otwierasz słoik, podgrzewasz zawartość i z kaszą, ziemniakami lub chlebem masz ciepły i zdrowy posiłek.
Dowiesz się, z czego można robić smaczne przetwory, nauczysz się je przyrządzać. Mimo, że dziś wszystkie znajdziemy na sklepowych półkach, nic nie sprawi takiej satysfakcji, jak samodzielnie przygotowany letni specjał podany zimową, mroźną porą. Poza tym efektownie opakowany może być wspaniałym, niebanalnym prezentem... jak np. mój słynny bigos, który gotuję raz w roku w dwóch wielkich garach. Dla moich przyjaciół stał się już tradycją, który im przynoszę w prezencie w chłodne zimowe dni :)
Są dni, że się spieszysz - otwórz taki słoik z jednogarnkowym daniem, podgrzej zawartość, ugotuj do tego kaszę lub ryż i posiłek gotowy.
Zapraszam do wypróbowania moich najlepszych przepisów wytrawnych, na słono (coś na słodko też będzie) :)
W programie warsztatów: 1. Wykład wprowadzający w temat warsztatu (ok. 30 min.) 2. Wspólne gotowanie potraw, a następnie ich wspólna konsumpcja (4 godz.) |