Opis
|
Zima, to pora roku, w której wszystko się jakby zatrzymuje i zamiera. To pora całkowitego odpoczynku po intensywnej pracy. Dni są krótkie, noce długie, aura wilgotna i zimna. Organizm potrzebuje rozgrzania, aby równoważyć się z zimową porą roku. W innym wypadku, zwłaszcza przy osłabionym układzie odpornościowym, chorujemy na różnego rodzaju infekcje, grypy i przeziębienia.
Zima to pora roku, w której swoje maksimum mają nerki i pęcherz moczowy. W tej porze roku jakakolwiek nierównowaga w tych narządach, daje szczególnie o sobie znać. A pamiętajmy, ze właśnie w nerkach przechowywany jest nasz potencjał energetyczny na całe życie i od ich kondycji zależy m.in. na ile on nam wystarczy.
Nerki to źródło stale bijące, podtrzymujące siły, stanowiące napęd. Mówiąc o nerkach mam na myśli cały układ moczowy, układ rozrodczy, płodność, potencję i pociąg płciowy (seksualność). Od jakości nerek zależy nasz potencjał życiowy, ten, z którym przychodzimy na świat, przekazany nam przez rodziców i niezależny od naszych działań, oraz ten, który możemy pozyskać z pożywienia, powietrza i naszego umysłu. Medycyna chińska zwraca uwagę na powiązanie nerek z układem kostnym (kości, zęby), szpikiem, mózgiem, krwią oraz układem odpornościowym. Nerki są jedynym narządem, w którym niemożliwy jest nadmiar energetyczny, dlatego zawsze należy je wzmacniać. Obecnie większość społeczeństwa ma niedobory energetyczne w nerkach, co wynika z niewłaściwego trybu życia i niewiedzy. Jeśli nerki są osłabione, marzną stopy, kolana, biodra i pośladki, wypadają włosy, łamią się paznokcie, boli kręgosłup, zatrzymuje się woda w organizmie (opuchlizna), w nocy jest potrzeba oddawania moczu, osłabia się potencja i pociąg płciowy, brak miesiączki lub oligospermia (niedobór plemników), ewentualnie pojawia się bezpłodność i wiele wiele innych dolegliwości. Taka osoba ma skłonność do lęków i depresji. Jeśli nerki są w niedoborze, zaczyna osłabiać się również trawienie - koło napędowe do budowania i regeneracji organizmu.
Wzmocnij Nerki i zadbaj o profilaktykę zdrowia szczególnie zimą i o tym na warsztatach gotowania dla zdrowia.
W programie warsztatów:
- Wykład wprowadzający w temat warsztatu (ok. 45 godz.)
- Samodzielne gotowanie potraw, a następnie ich wspólna konsumpcja (3.45 godz.)
|