Akademia » Online » Zioła i przyprawy w kuchni - wykład online

Zioła i przyprawy w kuchni - wykład online

Data wykładu 10 lutego 2021 ( środa ) od 17:00 do 19:00
Osoba prowadząca Anna Krasucka
Miejsce Internet na platformie ClickMeeting
Opis

Kuchnia, w której pachną świeże lub suszone zioła i przyprawy, zachwyca i budzi ciekawość. W takiej kuchni widać, że gospodarze znają się na gotowaniu. Wydobywają aromat i podkreślają wykwintny smak potrawy stawiając kropkę nad i.
Podstawą każdej kuchni są odpowiednio doprawione dania, których zapach unosi się nie tylko nad stołem, ale i po całym domu. Bo zioła i przyprawy nie tylko podnoszą walory smakowe potraw, ale i korzystnie wpływają na zdrowie dzięki swoim właściwościom odżywczym i leczniczym.

Dlatego chcąc prowadzić smaczną kuchnię i gotować dla zdrowia, niezbędna jest znajomość różnych ziół i przypraw w praktyce kulinarnej, oprócz popularnej pary jaką tworzą pieprz i sól.

Wróć do tradycji Twoich babek i prababek, które doskonale wiedziały, jakie zioła i przyprawy stosować w kuchni, a także przy jakich dolegliwościach zdrowotnych. Twoja kuchnia stanie się zaczarowaną, a domownicy będą chwalić każdy domowy posiłek, po którym poczują się lekko i zdrowo.

PLAN WYKŁADU
Podczas wykładu przybliżę następujące zagadnienia:
1. Po co zioła i przyprawy w kuchni.
2. W jakiej postaci używa się ziół i przypraw w kuchni oraz jakie rodzaje.
3. Najczęściej stosowane zioła i przyprawy w kuchni - przegląd uwzględniając smak i termikę.
4. Działanie na organizm wybranych ziół i przypraw zarówno w kontekście kulinarnym jak i zdrowotnym.
5. Czy zioła i przyprawy mogą odchudzać.
6. Sztuka przyprawiania - jak wydobyć prawdziwy aromat i smak z ziół i przypraw oraz jak przyprawiać potrawy.
7. Dobór ziół i przypraw do potraw z przykładami - kreatywność w kuchni.
8. Jak stosować zioła i przyprawy odpowiednio do pory roku i klimatu.
9. Skąd pozyskiwać zioła i przyprawy oraz jakie zioła warto uprawiać na kuchennym parapecie.
10. Jak prawidłowo przechowywać zioła i przyprawy.
11. Pytania uczestników (opcja tylko w spotkaniu na żywo).

Wykład to kwintesencja wiedzy teoretycznej i praktycznej popartej moim wieloletnim doświadczeniem. Temat Ziół i Przypraw w kuchni jest bogaty i złożony. Jednak przybliżam go w bardzo przystępny i klarowny sposób, co pozwala na dobre zrozumienie zarówno dla osób pierwszy jak i kolejny raz uczestniczących w moich warsztatach.

DZIĘKI WYKŁADOWI ZYSKASZ:
- wiedzę pomocną Tobie i bliskim w zachowaniu zdrowia
- dobre zrozumienie tematu ziół i przypraw w kuchni
- inspirujące spojrzenie na dbałość o siebie
- mnóstwo konkretnych porad praktycznych
- naturalne i łatwe do zastosowania metody / zabiegi wzmacniające Zdrowie
- motywację do działania - pokażę Ci, że stan Twojego samopoczucia zależy przede wszystkim od Ciebie
A co najważniejsze - odzyskasz wiarę w życie pełne witalności.
Nigdy nie jest za późno, by zacząć!

ZASADY UCZESTNICTWA
Aby wziąć udział w wykładzie, należy:
1. Zgłosić się.
2. Dokonać przelewu na podany w mailu potwierdzającym nr konta bankowego.
3. Zaproszenie z linkiem + hasłem dostępu do wykładu na platformie ClickMeeting zostanie uczestnikom przesłane na dzień przed terminem, czyli 9.02.2021 r. Link jest aktywny bez ściągania dodatkowej aplikacji ani specjalnego programu. Wystarczy kliknąć 'Dołącz' i przechodzisz do wykładu.
4. Zjawić się na transmisji na żywo dnia 10.02.2021 r. punktualnie o godz. 17.00.
5. Jeśli termin wykładu Ci nie pasuje, nagranie możesz obejrzeć w dowolnym czasie do 3.03.2021 r.

PROWADZĄCA


Anna Krasucka
- doradca żywieniowy, dietetyk TCM

Anna Krasucka - doradca żywieniowy, dietetyk TCM

Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.

Interesują ją zagadnienia długowieczności, sposoby zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.

Założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia 'Pięć Smaków', w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania oraz wyjazdy zdrowotne. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi szkolenia dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.

Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" sygnowanej przez francusko - niemiecki "Avicenna Instytut". Ukończyła 1,5 roczne, pełne podstawowe szkolenie medycyny chińskiej w kierunku diagnozowania, czytania z twarzy, dietetyki oraz akupunktury. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).

Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.

Ilość miejsc ograniczona, pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą. Info organizacyjne otrzymasz po przesłaniu Zgłoszenia. Liczy się kolejność wpłat.

Poziom trudności dla wszystkich
Cena 200 zł/os. Kup dostęp online
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2021 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.