Akademia » Warsztaty » Ziołowe nalewki i winka dla zdrowotności

[ARCHIWUM] Ziołowe nalewki i winka dla zdrowotności

Data wyjazdu 2 września 2020 - 6 września 2020
Osoba prowadząca Anna Krasucka, gościnnie Barbara Dąbrowska
Miejsce Wesołowo k. Węgorzewa, Mazury
Opis

Jesień to czas zbiorów i jednocześnie najbardziej kolorowa pora roku w naturze. Wszystko już dojrzało. Drzewa owocowe obfitują w smakowitości, rośliny są bogate w aromatyczne nasiona, a ziemia w soczyste korzenie. W powietrzu unoszą się charakterystyczne zapachy jesieni. Zbieramy plony natury, robimy przetwory, aby w zimie cieszyć się aromatami lata i czujemy, że nadchodzi czas wyciszenia.



Zapraszam na wyjątkowy wyjazd, którego tematem przewodnim są nalewki i winka ziołowe dla zdrowotności. Piołunówka jest dobra na pasożyty, orzechówka na trawienie, jałowcówka na przeziębienie, a nalewka czosnkowa oczyści żyły. Takich przykładów pro zdrowotnych właściwości ziołowych nalewek jest wiele. Kiedyś Polska słynęła z wykwintnych i skrzętnie wydzielanych przez babcie nalewek. Każdy dom miał swoje pilnie strzeżone przepisy. A trunki te były traktowane jak lekarstwo, zatem przechowywane w apteczkach domowych i aplikowane tylko w przypadku dolegliwości zdrowotnych – migrena, przeziębianie, niestrawność, zaparcia, bezsenność, depresja, ból brzucha itd. Dziś wraz z na nowo odkrytym bogactwem ziół i roślin dzikorosnących, przywracamy do łask pradawne tradycje przyrządzania nalewek i winek ziołowych. Bo dziś coraz bardziej cenimy stosowanie naturalnych mikstur w przypadku dolegliwości zdrowotnych, które nie dość, że pomagają, to nie mają skutków ubocznych.
Samodzielnie przyrządzone nalewki i winka dają satysfakcję i są bezcenne zdrowotnie w odpowiedniej ilości.



Tradycja wyrobu nalewek sięga czasów Hipokratesa, kiedy to po raz pierwszy został wytworzony bimber, który po doprawieniu miodem i ziołami został nazwany „wodą życia”, ze względu na właściwości lecznicze przy różnego rodzaju schorzeniach.
Nalewka to roślinny wyciąg alkoholowy. Większość czynnych związków o właściwościach leczniczych, zawartych w dzikich roślinach, owocach i korzeniach rozpuszcza się w alkoholu, a nie rozpuszcza się lub tylko w małym stopniu w wodzie. To rodzaj maceracji i ekstrakcji wszystkiego, co najwartościowsze z rośliny przy pomocy alkoholu. Substancje lecznicze przechodzą do alkoholu, który je znakomicie konserwuje, a przechowywane przez lata wręcz zyskują na jakości i sile działania.
Z tego względu nalewki i winka ziołowe są skutecznym i silnym panaceum na każdy czas. Dodam, że zioła zbierane samodzielnie, a nie kupione w sklepie, są o niebo wartościowsze, a do tego ekologiczne, bo zbierane w czystym środowisku.



Na wyjeździe w praktyce zgłębisz tajniki zielarstwa pod kątem konserwacji oraz zastosowania w profilaktyce zdrowia. Nauczysz się korzystać z dobrodziejstw mazurskich dzikich roślin / ziół dla celów kulinarnych i leczniczych oraz odprężysz ciało i umysł. Zapraszam na warsztat ziołowy po konkretną wiedzę praktyczną, z której możesz samodzielnie korzystać później w domu.

Każdy uczestnik ma okazję do własnoręcznego przygotowania nalewek z mazurskich ziół / owoców zbieranych w dzikiej naturze. Tak sporządzone nalewki zabierze ze sobą do domu do dalszej maceracji i potem degustacji.


Miejsce, w którym gościmy, jest niesamowite i oczarowuje każdego. To klimatyczne siedlisko położone na Mazurach, gdzie cisza i spokój. Wokół same łąki, pola i lasy, gdzie rosną różnorodne dzikie zioła, a ich aromat unosi się w powietrzu. Wszystko dla zregenerowania sił, odpoczynku, wyciszenia, zaczerpnięcia pozytywnej energii.
Tutaj jest prawdziwa ciemność nocy i rozgwieżdżone niebo. Spacerujesz po łąkach, wędrujesz przez pola, mijasz drzewa i krzewy pełne dojrzałych owoców. Oddychasz pełną piersią. Odpoczywasz.
W Wesołowie miałam przyjemność poprowadzić kilka wyjazdów ziołowych i wakacyjnych. Cieszę się na ponowne odwiedziny :)



Proponuję Ci ziołowy odpoczynek, włóczenie się po łąkach i polach w poszukiwaniu roślin jadalnych, relaks i przyjemny czas. Zaczerpnięta natura przez długi czas będzie promieniować z twoich oczu, z serca i z duszy. A świeżo wyciskany sok z pokrzywy wzmocni twoją krew oraz odżywi twoją skórę - naturalne spa za darmo.

Spędzimy 5 dni z ziołami (poprzednie wyjazdy trwały 4 dni). Zaczynamy wczesną kolacją we środę, a kończymy obiadem w niedzielę.

Spraw sobie przyjemność na łonie ziół :)

Zapraszam i kobiety i mężczyzn na ten cudowny warsztat ziołowy :)

Poczytaj OPINIE uczestników poprzednich wyjazdów :)

Anna Krasucka



W ramach wyjazdu (w praktyce) m.in.:


- rozpoznawanie i zbiór ziół dziko rosnących w ich naturalnych warunkach
- jaki alkohol i w jakich proporcjach powinno się stosować do maceracji odpowiednich ziół
- praktyka przygotowywania i stosowania ziołowych nalewek i winek
- każdy uczestnik sporządzi własne nalewki, które zabierze ze sobą do domu
- właściwości zdrowotne ziół oraz ich kulinarne zastosowanie, a także dla odprężenia
- profilaktyka zdrowia z zastosowaniem różnych form dziko rosnących ziół
- praktyczne sposoby przechowywania ziół oraz ciekawe mieszanki ziołowe - napary, wywary, nalewki, maceraty
- codzienne odprężające i rozluźniające ćwiczenia / gimnastyka
- proste i zdrowe sposoby lecznicze do codziennego użytku
- wizualizacja ziołowa jako technika samouzdrawiania ciała, umysłu i duszy

Będzie również o wzmacnianiu Odporności na co dzień.

Obejrzyj ZDJĘCIA z poprzednich Ziołowych wyjazdów.

OSOBY PROWADZĄCE

Anna Krasucka - doradca żywieniowy, dietetyk leczniczy wg TCM

Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.

Interesują ją zagadnienia długowieczności, sposoby zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.

Założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia 'Pięć Smaków', w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania oraz wyjazdy zdrowotne. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi szkolenia dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.

Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" sygnowanej przez francusko - niemiecki "Avicenna Instytut". Ukończyła 1,5 roczne, pełne podstawowe szkolenie medycyny chińskiej w kierunku diagnozowania, czytania z twarzy, dietetyki oraz akupunktury. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).

Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.

Barbara Dąbrowska - mazurska zielarka z babki prababki

O sobie pisze tak:

Mam 71 lat i od 20-tu lat przebywam na emeryturze. Urodziłam się na wsi w pięknym miejscu na Mazurach. Od dziecka zajmowała mnie i ciekawiła otaczająca natura, szczególnie mikrokosmos. Lubiłam pochylać się nad niepozornymi kwiatkami polnymi, owadami i innymi żyjątkami i odkrywać ich piękno. Ziołami zainteresowała mnie babcia, osoba znająca ich tajniki lecznicze, która wiedzę i umiejętności otrzymała z kolei od swojej babci. Moja babcia była tak zwaną "szeptuchą". Korzystałam z jej rad i wertowałam też lekturę zielarską przybranego dziadka profesora doktora Jana Muszyńskiego. Był on założycielem wydziału farmacji w okresie międzywojennym na uniwersytecie w Wilnie, a po wojnie na uczelni w Łodzi. Dopiero przejście na emeryturę i wolny czas, jaki mam do dyspozycji, pozwoliły mi zrealizować moje marzenia i wejść w bliższy kontakt ze światem roślin. Nabytymi umiejętnościami chętnie dzielę się z potrzebującymi ludźmi.
W 2003 roku opracowałam i stworzyłam esencje kwiatowe z dziko rosnących na Mazurach: ziół, drzew i traw. Prezentowałam je na Targach Medycyny Naturalnej w Gdańsku. Potem zafascynowało mnie poszukiwanie rożnych ziół, ich zbiory i przetwarzanie na: mieszanki sypkie, syropy, nalewki. Po pewnym czasie zajęłam się sporządzaniem maści leczniczych i kosmetyków do twarzy.
Poszukiwanie roślin i tworzenie z nich preparatów metodą autorską daje mi dużo zadowolenia.
Moją pasją i radością jest, aby dary natury służyły potrzebującym ludziom jak najlepiej dla ich zdrowia i urody.

MIEJSCE



Siedlisko w Wesołowie położone jest na Mazurach w pobliżu kanału Mazurskiego, jeziora Oświn i rezerwatu ptaków, nieopodal jeziora Mamry. Oddalone od najbliższego miasta Węgorzewa o 12 km. Wokół roztaczają się łąki i pola porośnięte dzikimi roślinami jadalnymi. W maju w powietrzu unoszą się tu bajeczne zapachy dziko rosnących ziół. Siedlisko tworzy odrestaurowana klimatyczna mazurska szkoła z 1918 r., w której mieszkamy, drewniana stodoła, sad owocowy, staw z pomostem, ogród warzywny, łąka kwietna i dużo zielonej przestrzeni. Gotujemy w świetnie wyposażonej kuchni z prawdziwym piecem chlebowym opalanym drewnem. Spokój tego miejsca oraz świeże powietrze sprawiają, że lubią go dzikie zwierzęta, ptaki i ludzie, a wypoczywa się tu wspaniale. Wieczorami snują się zielarskie opowieści.
Proponuję zabrać ze sobą własny rower na przejażdżki rowerowe po bezdrożnej i jakże ciekawej okolicy.

Zakwaterowanie w pokojach 2, 3 i 4-osobowych z łazienkami w pokojach oraz z łazienkami na piętrze.



Wyżywienie
- trzy zdrowe, ciepłe, wegetariańskie posiłki dziennie wg specjalnych zaleceń Anny Krasuckiej, przygotowywane na świeżo przez Ewę i Stasia (gospodarzy) głównie z produktów z własnego ogrodu, w tym m.in. domowy chleb na liściach chrzanu i pizza na zakwasie (ciastem na zakwasie gospodarze zainspirowali się na jednym z moich warsztatów) wypiekane w piecu kaflowym opalanym drewnem + przez cały czas dostępne napoje i napary odpowiednie do pory roku. Ze względu na pro zdrowotny charakter wyjazdu w czasie całego pobytu nie jest serwowana kawa naturalna, ani herbata z teiną (czarna, czerwona, zielona).

Dojazd we własnym zakresie. Możliwość umówienia się z innymi uczestnikami, którzy jadą autem, na wspólny dojazd (chętnie w tym pośredniczę).

W związku z dużym zainteresowaniem kameralnym charakterem wyjazdu (do 18 osób), pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone przedpłatą w wysokości 400 zł. Info organizacyjne otrzymasz po przesłaniu formularza zgłoszeniowego. Liczy się kolejność zgłoszeń i wpłat.

Poziom trudności dla wszystkich
Liczba uczestników od 10 do 18
Drukuj stronę
Bądź na bieżąco
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o aktywnościach Akademii, wpisz poniżej swój adres e-mail.
Wyślij

Możesz również dodatkowo podac imię i nazwisko:

Warsztaty jako prezent

Zrób prezent najbliższym. Podaruj warsztat gotowania!

  Klienci Akademii


  • Nokia Siemens Networks
  • IKEA
  • IMPEL
  • Joga w Parku
  • Polska Akcja Humanitarna
  • Dom Kultury Śródmieście
  • NZOZ Carolina Medical Center
  • SAS Business Analytics software

Copyright © 2007-2020 Anna Krasucka PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia. Wszelkie Prawa Zastrzeżono. Zawarte na tej stronie treści stanowią prawo autorskie. Logo PIĘĆ SMAKÓW Akademia Odżywiania dla Zdrowia jest zastrzeżonym znakiem towarowym.