Opis
|
Jesień to czas zbiorów i jednocześnie najbardziej kolorowa pora roku w naturze. Wszystko już dojrzało. Drzewa owocowe obfitują w smakowitości, rośliny są bogate w aromatyczne nasiona, a ziemia w soczyste korzenie. W powietrzu unoszą się charakterystyczne zapachy jesieni. Zbieramy plony natury, robimy przetwory, aby w zimie cieszyć się aromatami lata i czujemy, że nadchodzi czas wyciszenia.

Zapraszam na wyjątkowy wyjazd, którego tematem przewodnim są nalewki i winka ziołowe dla zdrowotności. Piołunówka jest dobra na pasożyty, orzechówka na trawienie, jałowcówka na przeziębienie, a nalewka czosnkowa oczyści żyły. Takich przykładów pro zdrowotnych właściwości ziołowych nalewek jest wiele. Kiedyś Polska słynęła z wykwintnych i skrzętnie wydzielanych przez babcie nalewek. Każdy dom miał swoje pilnie strzeżone przepisy. A trunki te były traktowane jak lekarstwo, zatem przechowywane w apteczkach domowych i aplikowane tylko w przypadku dolegliwości zdrowotnych – migrena, przeziębianie, niestrawność, zaparcia, bezsenność, depresja, ból brzucha itd. Dziś wraz z na nowo odkrytym bogactwem ziół i roślin dzikorosnących, przywracamy do łask pradawne tradycje przyrządzania nalewek i winek ziołowych. Bo dziś coraz bardziej cenimy stosowanie naturalnych mikstur w przypadku dolegliwości zdrowotnych, które nie dość, że pomagają, to nie mają skutków ubocznych. Samodzielnie przyrządzone nalewki i winka dają satysfakcję i są bezcenne zdrowotnie w odpowiedniej ilości.

Tradycja wyrobu nalewek sięga czasów Hipokratesa, kiedy to po raz pierwszy został wytworzony bimber, który po doprawieniu miodem i ziołami został nazwany „wodą życia”, ze względu na właściwości lecznicze przy różnego rodzaju schorzeniach. Nalewka to roślinny wyciąg alkoholowy. Większość czynnych związków o właściwościach leczniczych, zawartych w dzikich roślinach, owocach i korzeniach rozpuszcza się w alkoholu, a nie rozpuszcza się lub tylko w małym stopniu w wodzie. To rodzaj maceracji i ekstrakcji wszystkiego, co najwartościowsze z rośliny przy pomocy alkoholu. Substancje lecznicze przechodzą do alkoholu, który je znakomicie konserwuje, a przechowywane przez lata wręcz zyskują na jakości i sile działania. Z tego względu nalewki i winka ziołowe są skutecznym i silnym panaceum na każdy czas. Dodam, że zioła zbierane samodzielnie, a nie kupione w sklepie, są o niebo wartościowsze, a do tego ekologiczne, bo zbierane w czystym środowisku.

Na wyjeździe w praktyce zgłębisz tajniki zielarstwa pod kątem konserwacji oraz zastosowania w profilaktyce zdrowia. Nauczysz się korzystać z dobrodziejstw mazurskich dzikich roślin / ziół dla celów kulinarnych i leczniczych oraz odprężysz ciało i umysł. Zapraszam na warsztat ziołowy po konkretną wiedzę praktyczną, z której możesz samodzielnie korzystać później w domu.
Każdy uczestnik ma okazję do własnoręcznego przygotowania nalewek z mazurskich ziół / owoców zbieranych w dzikiej naturze. Tak sporządzone nalewki zabierze ze sobą do domu do dalszej maceracji i potem degustacji.

Miejsce, w którym gościmy, jest niesamowite i oczarowuje każdego. To klimatyczne siedlisko położone na Mazurach, gdzie cisza i spokój. Wokół same łąki, pola i lasy, gdzie rosną różnorodne dzikie zioła, a ich aromat unosi się w powietrzu. Wszystko dla zregenerowania sił, odpoczynku, wyciszenia, zaczerpnięcia pozytywnej energii. Tutaj jest prawdziwa ciemność nocy i rozgwieżdżone niebo. Spacerujesz po łąkach, wędrujesz przez pola, mijasz drzewa i krzewy pełne dojrzałych owoców. Oddychasz pełną piersią. Odpoczywasz. W Wesołowie miałam przyjemność poprowadzić kilka wyjazdów ziołowych i wakacyjnych. Cieszę się na ponowne odwiedziny :)

Proponuję Ci ziołowy odpoczynek, włóczenie się po łąkach i polach w poszukiwaniu roślin jadalnych, relaks i przyjemny czas. Zaczerpnięta natura przez długi czas będzie promieniować z twoich oczu, z serca i z duszy. A świeżo wyciskany sok z pokrzywy wzmocni twoją krew oraz odżywi twoją skórę - naturalne spa za darmo.
Spędzimy 5 dni z ziołami (poprzednie wyjazdy trwały 4 dni). Zaczynamy wczesną kolacją we środę, a kończymy obiadem w niedzielę.
Spraw sobie przyjemność na łonie ziół :)
Zapraszam i kobiety i mężczyzn na ten cudowny warsztat ziołowy :)
Poczytaj OPINIE uczestników poprzednich wyjazdów :)
Anna Krasucka

W ramach wyjazdu (w praktyce) m.in.:
- rozpoznawanie i zbiór ziół dziko rosnących w ich naturalnych warunkach - jaki alkohol i w jakich proporcjach powinno się stosować do maceracji odpowiednich ziół - praktyka przygotowywania i stosowania ziołowych nalewek i winek - każdy uczestnik sporządzi własne nalewki, które zabierze ze sobą do domu - właściwości zdrowotne ziół oraz ich kulinarne zastosowanie, a także dla odprężenia - profilaktyka zdrowia z zastosowaniem różnych form dziko rosnących ziół - praktyczne sposoby przechowywania ziół oraz ciekawe mieszanki ziołowe - napary, wywary, nalewki, maceraty - codzienne odprężające i rozluźniające ćwiczenia / gimnastyka - proste i zdrowe sposoby lecznicze do codziennego użytku - wizualizacja ziołowa jako technika samouzdrawiania ciała, umysłu i duszy
Będzie również o wzmacnianiu Odporności na co dzień.
Obejrzyj ZDJĘCIA z poprzednich Ziołowych wyjazdów.
OSOBY PROWADZĄCE
Anna Krasucka - doradca żywieniowy, dietetyk leczniczy wg TCM
Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.
Interesują ją zagadnienia długowieczności, sposoby zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.
Założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia 'Pięć Smaków', w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania oraz wyjazdy zdrowotne. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi szkolenia dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.
Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" sygnowanej przez francusko - niemiecki "Avicenna Instytut". Ukończyła 1,5 roczne, pełne podstawowe szkolenie medycyny chińskiej w kierunku diagnozowania, czytania z twarzy, dietetyki oraz akupunktury. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).
Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.
Barbara Dąbrowska - mazurska zielarka z babki prababki
O sobie pisze tak:
Mam 71 lat i od 20-tu lat przebywam na emeryturze. Urodziłam się na wsi w pięknym miejscu na Mazurach. Od dziecka zajmowała mnie i ciekawiła otaczająca natura, szczególnie mikrokosmos. Lubiłam pochylać się nad niepozornymi kwiatkami polnymi, owadami i innymi żyjątkami i odkrywać ich piękno. Ziołami zainteresowała mnie babcia, osoba znająca ich tajniki lecznicze, która wiedzę i umiejętności otrzymała z kolei od swojej babci. Moja babcia była tak zwaną "szeptuchą". Korzystałam z jej rad i wertowałam też lekturę zielarską przybranego dziadka profesora doktora Jana Muszyńskiego. Był on założycielem wydziału farmacji w okresie międzywojennym na uniwersytecie w Wilnie, a po wojnie na uczelni w Łodzi. Dopiero przejście na emeryturę i wolny czas, jaki mam do dyspozycji, pozwoliły mi zrealizować moje marzenia i wejść w bliższy kontakt ze światem roślin. Nabytymi umiejętnościami chętnie dzielę się z potrzebującymi ludźmi. W 2003 roku opracowałam i stworzyłam esencje kwiatowe z dziko rosnących na Mazurach: ziół, drzew i traw. Prezentowałam je na Targach Medycyny Naturalnej w Gdańsku. Potem zafascynowało mnie poszukiwanie rożnych ziół, ich zbiory i przetwarzanie na: mieszanki sypkie, syropy, nalewki. Po pewnym czasie zajęłam się sporządzaniem maści leczniczych i kosmetyków do twarzy. Poszukiwanie roślin i tworzenie z nich preparatów metodą autorską daje mi dużo zadowolenia. Moją pasją i radością jest, aby dary natury służyły potrzebującym ludziom jak najlepiej dla ich zdrowia i urody.
MIEJSCE

Siedlisko w Wesołowie położone jest na Mazurach w pobliżu kanału Mazurskiego, jeziora Oświn i rezerwatu ptaków, nieopodal jeziora Mamry. Oddalone od najbliższego miasta Węgorzewa o 12 km. Wokół roztaczają się łąki i pola porośnięte dzikimi roślinami jadalnymi. W maju w powietrzu unoszą się tu bajeczne zapachy dziko rosnących ziół. Siedlisko tworzy odrestaurowana klimatyczna mazurska szkoła z 1918 r., w której mieszkamy, drewniana stodoła, sad owocowy, staw z pomostem, ogród warzywny, łąka kwietna i dużo zielonej przestrzeni. Gotujemy w świetnie wyposażonej kuchni z prawdziwym piecem chlebowym opalanym drewnem. Spokój tego miejsca oraz świeże powietrze sprawiają, że lubią go dzikie zwierzęta, ptaki i ludzie, a wypoczywa się tu wspaniale. Wieczorami snują się zielarskie opowieści. Proponuję zabrać ze sobą własny rower na przejażdżki rowerowe po bezdrożnej i jakże ciekawej okolicy.
Zakwaterowanie w pokojach 2, 3 i 4-osobowych z łazienkami w pokojach oraz z łazienkami na piętrze.

Wyżywienie - trzy zdrowe, ciepłe, wegetariańskie posiłki dziennie wg specjalnych zaleceń Anny Krasuckiej, przygotowywane na świeżo przez Ewę i Stasia (gospodarzy) głównie z produktów z własnego ogrodu, w tym m.in. domowy chleb na liściach chrzanu i pizza na zakwasie (ciastem na zakwasie gospodarze zainspirowali się na jednym z moich warsztatów) wypiekane w piecu kaflowym opalanym drewnem + przez cały czas dostępne napoje i napary odpowiednie do pory roku. Ze względu na pro zdrowotny charakter wyjazdu w czasie całego pobytu nie jest serwowana kawa naturalna, ani herbata z teiną (czarna, czerwona, zielona).
Dojazd we własnym zakresie. Możliwość umówienia się z innymi uczestnikami, którzy jadą autem, na wspólny dojazd (chętnie w tym pośredniczę).
W związku z dużym zainteresowaniem kameralnym charakterem wyjazdu (do 18 osób), pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone przedpłatą w wysokości 400 zł. Info organizacyjne otrzymasz po przesłaniu formularza zgłoszeniowego. Liczy się kolejność zgłoszeń i wpłat.
|